Estocolm inaugura el Museu Abba

Coincidint amb la celebració del 58è Festival d’Eurovisió a Malmö, el passat dimarts es va inaugurar a Estocolm el Museu Abba, dedicat al grup més famós no només de tot Suècia sinó del panorama musical internacional dels 70. Abba va marcar un abans i un després a Eurovisió amb la seva victòria de 1974, amb el mític Waterloo en l’edició celebrada a Brighton (Regne Unit).
El nou museu s’ubica al Swedish Music Hall of Fame, a Djurgarden; un espai que acull exposicions temporals i permanents relacionades amb el món de la música i que també organitza petits concerts i cursos. Al preu de 22,5€ (adults), al museu es poden conèixer els orígens, els èxits i el final del grup, format per Benny Anderson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog i Björn Ulvaeus. Repartits en diferents àmbits, els visitants poden veure el piano de Benny, un gran nombre de trajos que empraven els integrants d’Abba en les seves actuacions (entre ells, els que duien a Brighton), retalls de premsa i records de la seva victòria eurovisiva, on va començar el boom Abba.

Al museu es poden veure els trajos amb què Abba va participar a
Eurovisió i el marcador de l’edició d’aquell any a Brighton (foto BBC)

El grup es va crear al 1970 triant, com a nom, l’acrònim format per les inicials dels seus 4 membres. Van treure el seu primer album 3 anys més tard. El van batejar amb el nom de Ring ring, que és el títol del tema amb què Abba es va presentar al Melodifestivalen d’aquell mateix any i on van quedar en tercera posició amb 8 punts. De tota manera, aquella no va ser la primera experiència preeurovisiva d’Anni-Frid, que al 1969 s’havia presentat en solitari al popular festival suec amb el tema Skapar Härlig är var jord, amb el qual va quedar tercera.

El gran salt, Abba el farien al 74, amb la seva històrica victòria al Festival, deixant en segona posició la italiana Gigliola Cinquetti, que va participar amb la cançó Si. Waterloo va ser escollida pels fans com la millor cançó de la història d’Eurovisió amb motiu del 50è aniversari del show, en la gal·la Congratulations que es va fer a Copenhague l’octubre de 2005.
 
Els Abba interpretant Waterloo sobre l’escenari del Festival 1974
Abba es va dissoldre al 1983, després del divorci de les 2 parelles que el formaven. A partir d’aleshores, Björn i Benny van continuar treballant junts, explotant la marca Abba fins a l’actualitat. Entre d’altres projectes, els artistes han produït el musical Mamma Mia!, escrit per Catherine Johnson, que ha triomfat a Londres i a Broadway amb versions pròpies. A Espanya, la cantant catalana Nina, eurovisiva al 1989, en va representar el paper principal. Al 2008 se’n va fer la versió cinematogràfica, un film que tenia Meryl Streep en el paper principal. Enguany, sobre l’escenari de Malmö estrenaran l’himne d’Eurovisió 2013, We write the story, que han composat junts. Avicii n’ha fet els arranjaments.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »