Els números de Malmö

Prescindint dels coristes i ballarins de cada país, enguany sobre l’escenari d’Eurovisió hi haurà 70 artistes. Guanyen per majoria absolutíssima els homes; 43. De dones, així, n’hi haurà 27.
On més homes hi haurà serà a la segona semifinal; 28. A la primera, només 11. Pel que fa a les dones, a la primera en cantaran 14 i a la segona, 9. La cosa està molt equilibrada a la Gran Final, on de moment només hi ha 6 països; els Big Five i Suècia. Aquí, esperan rivals 4 homes i 4 dones.

 

L’amor és el tema més recurrent d’aquesta edició. En total, 28 temes en fan referència (el 71%). Amor des de diferents perspectives; ‘Estic viu gràcies a tu’ ens canta l’islandès Eythor Ingi. D’altres ens expliquen com són de feliços i com estan d’enamorats. Els georgians Nodi i Sophie en són un exemple: “No existeixo sense tu; No sé què faria; Ets el meu batec; Respiro gràcies a tu. La finlandesa Krista Siegfrids és molt més directa; “Casa’t amb mi; seré la teva abella reina”. El lituà Andrius Pojavis es declara a la seva estimada perquè ja no pot ocultar-ho més temps; “T’he de dir una cosa; fa temps que la porto dins… Per si no ho sabies, estic enamorat de tu”

 

Hi ha qui ha patit el que ningú no voldria patir, com la francesa Amandine Bourgeois: “M’has fet plorar amb llàgrimes que cremaven… Et tornaré l’infern fins que no puguis respirar”. I a la moldava Aliona Moon se li cau el món al damunt perquè ell ja no hi és: “Els maies no estaven tan equivocats; és la fi del món; ja està aquí perquè tu has marxat”.

 

 
Nodi i Sophie no poden viure l’un sense l’altre

Més enllà de les alegries passionals i dels drames emocionals, enguany també s’ha optat per altres temes, a les cançons que escoltarem la propera setmana. Rússia, una de les favorites, canta a la unitat humana. Estònia ha optat per una proposta optimista; “Cada porta que es tanca un cop s’obre un altre cop!”. Àustria ha fet el mateix amb el tema “Shine”, de Natalia Kelly.: “Brillaràs; i lluitaràs contra les ombres del cel”.
Curioses les lletres de Montenegro, Bielorrússia i Grècia: són la narració d’una marxa loca loca!. Who See necessiten “una festa que no acabi“. Alyona Lanskaya, de Bielorrússia també s’ho passa bomba; “Alguna cosa va passar mentre ballava; vaig poder sentir aquell potent batec; que em duia a noves dimensions; despertant el diable en mi”. Per la seva banda, els grecs ens expliquen en directe el deliri provocat per l’alcohol que, a més, tenen de franc: “En un mar sense final de bon whisky; els nàufrags som nosaltres, no ens trobaran; la Terra provoca vertígen, trontolla…”

 

No es queden curts els letons PeR, que semblen descriure la pitjor part de la nit després d’haver pres… a saber què!: “Llisco a través de la foscor…; estic envoltat de problemes, he de marxar corrent; però no, m’estic frenant…”.

 

Altres temes fan una aferrissada defensa de l’amistat, com la britànica Bonnie Tyler; “Si et sents sol, tens por i no pots respirar, confia en mi”. Bulgària homenatja els triomfadors al seu tema “Samo shampioni” mentre que Armènia enguany s’ha posat filosòfica; “Qui és que comença una guerra?; qui dicta que això és més i allò altre és menys?; qui pot canviar la nit i el dia?; qui fa cara d’intel·ligenT; que ens pugui dir què hi ha a l’espai?”.

 

 
Marco Mengoni serà un dels intèrprets que cantarà en italià

A Malmö, a més de l’anglès, que amb 21 temes cantats en aquest idioma és la llengua predominant al Festival, també es podran escoltar unes altres 16 parles (si consideréssim que serbi, croat i montenegrí són llengües diferents). A la primera semifinal, hi haurà 10 cançons en anglès; a la segona, només 8. Atenció; en aquesta segona semi hi haurà majoria de cançons cantades en altres idiomes!. Destaca la presència de l’islandès, cosa que no passava des de 1997.
Els únics idiomes que s’escoltaran en més d’una ocasió (a part de l’anglès) seran el grec (Grècia i Xipre) i l’italià (Itàlia i San Marino).

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »