Crítica d’Eslovènia; Maraaya, ‘Here for you’

Maraaya són un matrimoni, format per Marjetka i Raay. S’han atribuït l’etiqueta de zombies oficials d’Eurovisió 2015, per les poques hores que oden dormir, obligats com estan a tirar la seva carrera endavant i a cuidar dels seus 2 petits. El duo es va formar l’any passat. Debutaren amb un tema que va ser tot un èxit a Eslovènia; el ‘Lovin’ me‘. Marjetka es va graduar a l’Acadèmia de Música de Ljubljana i també dóna classes de veu. En Raay s’ha dedicat normalment a fer de productor musical, i és l’artífex de l’estil del duo, que cultiva l’indie pop. Marjetka surt sempre a l’escenari amb uns cascos, perquè, segons diu, mentre canta vol experimentar el que sent mentre és a l’estudi.

Eslo dins

Els components de Maraaya són matrimoni (Fotos: Ziga Culiverg, Matic Pandel i Sara Zigon)

eslo flag

ESLOVÈNIA

Maraaya, ‘Here for you

Autors, Música: Marjetka  i Raay; Lletra; Raay i Charlie Mason

Rafah

RAFAEL ARTESERO, compositor (Andorra 2005 i 2006, Espanya 2011 i Bèlgica 2014)

És una cançó que sobresurt de la mitjana d’enguany. Ella té una veu molt interessant i sembla que interpreta força bé. És una mena de retro actualitzat amb el que portem ja fa uns quants anyets; un binomi que resulta atractiu però que ja no és innovador. De totes maneres, a Eurovisió mai no ha guanyat res d’innovador. Ni ABBA, ni Lordi ni Loreen van ser innovadors en estils musicals excepte per al propi Festival.

De tornada a Eslovènia 2015, dir que també té aquest contrapunt de cançó rítmica amb petjada melancòlica, donats la melodia i els acords, cosa que acostuma a salvar-se de les crítiques tant del públic com del jurat, cosa que farà que aconsegueixi una bona posició si… ella no falla en directe, si no li toca un mal lloc de sortida, si no té un país al davant o al darrere que li faci ombra, si ella no posa cara de boja o fa gestos que provoquin rebuig, si no té una mala posada en escena… Si no passa cap d’aquestes coses, quedarà molt bé, ja que parlem d’un país amb molts veïns, tot i que, curiosament, Eslovènia sempre ha estat a la que pitjor han tractat els seus veïns.

Se m’oblidava comentar la lletra, que està força bé; m’agrada aquest tractament d’algú que sap correspondre a una persona que un temps enrere va estar allà i ara necessita ajuda. M’agrada també que desvetlli la condició humana d’algú que, per timidesa, orgull o no voler esquitxar d’altres, s’empassa la tristor. I m’agrada el personatge del/ de la protagonista que està allà amb la seva sensibilitat per adonar-se del que està passant i s’hi dedica al cent per cent. En aquest aspecte, bravo!!! Des del meu punt de vista, Eslovènia, mereixes.

11003293_10153007722270751_1767127629_o

DESIRÉE VAN DE VELDE, eurofan

Aquí, una de les meves favorites personals de l’any. M’he enganxat a aquesta cançó des del primer cop que la vaig escoltar. En el costat positiu: que el ’Here for you’ és un dels temes més diferents, per a mi: la música, la melodia, la veu particular de Marjetka… Tot això fa que Eslovènia sigui un dels meus candidats preferits a la victòria, a Viena. En l’actuació no mostren un gran espectacle sino que ho fan tot molt simple i es nota que la música és l’essència per a aquest duo, sense oblidar que el públic ha de recordar la cançó i la posada en escena immediatament. Per això serveixen els cascos que utilizat Marjetka, la ballarina/violinista i potser també el vestit d’ella, amb el que probablement es va casar la seva besàvia fa cent anys.

JES-C3-9AS1 JESÚS ACEBEDO, compositor i pianista

Here for you” és una cançó diferent i especial, i ho dic en el millor sentit de la paraula. Ens trobem davant un excel.lent tema d’estil indie-pop amb elements de soul.

Una cançó cíclica, que comença i acaba igual amb la veu de Marjetja Vovk i un piano. Un tema que va creixent, esdevinguent ballable, fresc i elegant a la vegada, i on destaca l’interesantíssim timbre de la cantant que està acompanyada en tot moment per una instrumentació impecable, on destaquen el piano, la base rítmica i un violí magistral.

La cantant de Maraaya té una d’aquelles veus que són un do tenir i un privilegi escoltar, en la línia de cantants com Duffy, Macy Gray, Skye Edwards (de Morcheeba) o fins i tot Amy Winehouse. El treball de producció és també excel.lent. En definitiva, per un servidor, una gran cançó i una de les millors candidatures.

Miguel

MIGUEL FERNÁNDEZ, editor d’Eurovision-Spot.com

Eslovènia amb el duo Maraaya i el ‘Here for you’ ha optat per una candidatura que es situa en l’extrem oposat de la de l’any passat amb Tinkara Kovac. En aquesta ocasió ens presenta un tema que, igual que el que defensa Austràlia, podria escoltar-se sense problemes en les emisores musicals que punxen els temes que estan més al dia.
Com a gust personal, no m’importaria veure-la a la final o fins i tot guanyar aquesta edició del Festival. Com a analista, tal i com puc respondre, no m’arriscaria a confirmar de manera clara que Europa (i Austràlia) faran que aquesta aposta del país balcànic aconsegueixi un lloc a la final.

Nuno

NUNO VALÉRIO, compositor

Eslovènia continuava cantant en eslovè quan estava rodejada dels seus veïns. ‘Here for you‘ és un tema cantat en anglès i en tot cas per això, enguany, és una de les cançons que millor es ven a les cases d’apostes. Serà estratègia? Jo no la considero tan especial tot i ser una barreja ben aconseguida de pop amb dubstep.

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »