Chanel interpretarà l’himne de la Roja al Mundial que s’ha cobrat la vida de 6.500 treballadors en un país on ser gai està prohibit i penat amb la presó

Chanel serà l’encarregada d’interpretar ‘Toke‘, l’himne de la participació espanyola al Mundial de Qatar, que es farà enguany entre el 21 de novembre i el 18 de desembre. L’artista catalana presenta oficialment la peça aquest migdia a Torrespaña, acompanyada, entre d’altres, de Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola del Futbol. El de Qatar ha estat qualificat per Amnistia Internacional com “el Mundial de la vergonya“. Segons va denunciar en el seu moment el diari The Guardian, des que Qatar va ser escollit per organitzar el Campionat, el 2010, 6.500 persones han mort en els treballs de construcció dels estadis en què s’ha de celebrar la competició. Les autoritats del país, però, i segons denuncia Amnistia Internacional, no han volgut donar dades oficials i han atribuït aquestes morts a causes naturals, no pas a accidents de treball. Aquest fet impedeix que les famílies de les víctimes puguin rebre alguna indemnització.

Els operaris eren principalment immigrants de l’Índia, el Pakistan, Bangladesh, el Nepal i Sri Lanka. Van ser forçats a treballar en llargues jornades laborals a temperatures de fins a 50 graus, amb escasses mesures de prevenció de riscos i accidents laborals i sota l’amenaça de ser deportats si no acceptaven les condicions. La llei de Qatar, a més, permet les empreses contractadores requisar els passaports dels treballadors, que tampoc no han pogut reclamar millores de les condicions laborals als sindicats. La Confederació Sindical Internacional ha denunciat que el Govern del país no compleix les lleis laborals de 2004, que tècnicament reconeixen el dret a la vaga, la prohibició de fer treballar menors de 16 anys, jornades de vuit hores i igualtat de drets per a homes i dones. Qatar, a més, té prohibida per llei l’homosexualitat. Ser gai o lesbiana, en aquell país, suposa una pena de fins a set anys de presó. Com a senyal de protesta i per solidaritzar-se amb la comunitat LGBTQ+ de Qatar, el capità de la selecció anglesa de futbol, Harry Kane, ja ha anunciat que lluirà un braçalet amb la bandera de l’arc de Sant Martí en tots els partits del Mundial. Els capitans d’unes altres set seleccions nacionals també ho faran, en el marc de la campanya OneLove: els Països Baixos, Bèlgica, Dinamarca, Gal·les, França, Alemanya i Suïssa. La Federació Internacional (FIFA), però, encara no ho ha autoritzat. La Federació Espanyola tampoco s’hi ha pronunciat. De fet, organitza la Supercopa a Aràbia Saudí, un altre país que destaca per les seves lleis misògines i radicalment discriminatòries de la comunitat LGBTQ+. Paradoxalment, Chanel s’ha significat al llarg de tot l’estiu a favor d’aquests comunitat, participant i llegint el pregó del Pride de Madrid.

(Foto: Amnistia Internacional)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »