RTVA commemora les Noces de Plata del servei públic de radiodifusió al Principat

RTVA va commemorar anit amb un acte al Centre de Congressos d’Andorra la Vella els 25 anys de la posada en marxa del primer servei de radiodifusió pública al país. Hi varen assistir treballadors i extreballadors de l’Ens. Moltes cares conegudes, com Meri Picart, Creu Rosell i Yasmina Canedo, entre d’altres; totes elles, vinculades amb el projecte d’Andorra al Festival d’Eurovisió des de diferents àmbits professionals. Paral·lelament, també ahir al vespre es va emetre un documental especial que recull la trajectòria històrica de la ràdio i la televisió públiques d’Andorra des de la posada en marxa de Ràdio Andorra a les 00.00h del primer de gener de 1991 a través del 94,2 de l’FM. Des d’aleshores fins a avui, es calcula que s’han emès ja més de 48.000 hores de producció pròpia.

El naixement d’aquella primera emissora pública de ràdio va ser fruit de la necessitat. Les greus inundacions que patiren Andorra i les comarques pirinenques de Lleida al 1982 van fer veure la importància de disposar d’un servei públic d’informació que emetés les consignes de les autoritats i els serveis d’emergència i mantinguessin la població al dia de tot el que succeïa arran d’aquell episodi d’aiguats. Per aquesta raó, es creava l’Entitat Nacional Andorrana de Radiodifusió (ENAR), amb l’encàrrec de crear, primer, la ràdio i més tard, l’emissora de televisió. L’ENAR es transformava més tard en l’Organisme de Ràdio i Televisió d’Andorra (ORTA) l’octubre de 1989 i un any més tard es creava orgànicament la Ràdio Nacional. Amb seu a la Casa  Felipó, a l’avinguda Meritxell, en ple centre de la capital andorrana, RNA començava a emetre amb l’entrada de l’any nou; al 1991. El primer equip l’integraven 37 professionals. Les emissions s’estrenaven sense que la cadena disposés de pressupost, que no va ser aprovat fins al mes de març següent. Emetia des de les 07.00h del matí fins a mitjanit.

Simultàniament, s’iniciaven les emissions de la televisió pública andorrana en un període de proves de 17 dies, amb una programació que incloïa un espai informatiu. La Televisió d’Andorra arrencava amb discursos de les autoritats nacionals i una retransmissió de patinatge artístic. La cadena va emetre pel canal 33, freqüència que corresponia a la Televisió de Catalunya, amb qui es va haver de subscriure un conveni de col·laboració. I així fins al 1995; amb una programació que gestionava una productora andorrana; Antena 7. Al 95, el Govern va impulsar la consolidació del projecte televisiu, que un parell d’anys més tard emetia ja amb una graella de programes creats i fets per professionals de la casa, sense externalitzacions. El 30 de desembre de 1996, Ràdio Nacional d’Andorra i Andorra Televisió estrenaven la seva nova seu, ubicada a la Baixada del Molí, que ocupen actualment. Al 2000 es crea l’Ens regulador del servei, l’actual Ràdio Televisió d’Andorra.

Amb l’entrada al nou segle, RTVA ingressa a la Unió Europea de Radiodifusió després de 3 anys de gestions, i comença a participar al Festival d’Eurovisió; experiència que tindrà un curt recorregut de 6 anys, des de 2004 fins a 2009. En aquells anys, RTVA comença a emetre la seva programació en streaming i s’involucra en un projecte dels petits estats d’Europa per tal de crear una televisió per satèl·lit amb què exportar continguts propis. Junt a Andorra hi varen prendre part països com Malta, Eslovènia, Liechtenstein, el Vaticà i Luxemburg, entre d’altres. Però la crisi econòmica va tirar per terra aquest i altres projectes i va obligar RTVA a aplicar un important pla de retallades, que va suposar la reducció del planter de professionals i la retirada definitiva del Festival d’Eurovisió, que costava 300.000€ anuals. Des d’aleshores, però, l’Ens públic ha tornat a equilibrar la seva gestió, assolint èxits com ara la posada en marxa del Club Piolet, un espai adreçat als més petits, que organitza les seves pròpies activitats més enllà de l’emissió televisiva i que compta ja amb més de 3700 socis. La pàgina web de l’Ens, andorradifusió.ad, per exemple, té una mitjana mensual de 100.000 visites.

Podeu veure el documental emès anit per Televisió d’Andorra clicant al següent enllaç:

Documental 25 anys servei públic de radiodifusió a Andorra

(Foto: RTVA. En la imatge, tots els directors de l’Ens públic andorrà des de la seva creació al 1991)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »