Feliç aniversari, Lys Assia!

Lys Assia, la primera guanyadora del Festival d’Eurovisió, compleix avui 92 anys. L’Eurobloc ha parlat amb ella una estona per felicitar-la i comentar alguns aspectes de l’edició del Concurs que s’està preparant a Estocolm. Assia ha assegurat que aquest any també presenciarà el show en directe; “si Déu vol, com no!“, ha dit. L’artista té previst ser a Estocolm durant tota una setmana, per assistir als assajos i també a les 3 gales del Festival. No ha volgut pronunciar-se sobre les seves favorites, ara que ja s’han fet públiques més de la meitat de les cançons d’enguany. Segons ha explicat, Lys Assia prefereix primer veure les posades en escena, les actituds i les capacitats de cada representant per poder valorar, en conjunt, cada candidatura. Sí que ha parlat, però, de Rykka, que serà la representant de Suïssa a Estocolm, on defensarà el tema ‘The last of our kind‘. Lys Assia ha assegurat que el tema “per a mi, és completament diferent, una altra línia; però mai se sap! No crec que faci gaire cosa a Eurovisió, però potser el públic ho acaba veient diferent“.

Lys Assia durant la seva actuació al Festival de 1956

Lys Assia durant la seva actuació al Festival de 1956 (Foto: Eurovision.tv)

La Grande Dame d’Eurovisió, que actualment viu a Suïssa, ha vist totes i cadascuna de les edicions del Festival. La d’Estocolm, per tant, serà la seixantena. “Eurovisió és part de la meva vida. El Festival, per a mi, és tenir amics arreu del món; és ser part d’una gran família i obrir fronteres“, ha explicat l’artista, que contrasta l’esperit del Festival amb l’actual situació que viuen els refugiats sirians en diverses parts del continent; “una situació horrible!“, ha qualificat Assia. La cantant va representar Suïssa 3 cops, al Festival. En el primer, que va ser pensat com a un concurs radiofònic que varen enregistrar les càmeres de televisió per als pocs usuaris de televisió que hi havia en aquells moments a Europa, Lys Assia es va imposar amb el mític ‘Réfrain‘, que havien composat Émile Gardaz i Géo Voumard. Al 1957 va quedar vuitena d’un total de 10 participants, mentre que al 58 va acabar segona a tan sols 3 punts del francès André Claveau. Abans d’aquella experiència, Lys Assia ja havia triomfat arreu; per tant, Eurovisió no li va suposar cap trampolí a la seva carrera, que ja tenia molt consolidada. Lys Assia fins i tot era una habitual a Barcelona, on havia cantat en restaurants de luxe que oferien vetllades de sopar amb espectacle, i a l’Hotel Ritz. El seu gran èxit va ser ‘Oh mein papa‘, que havia composat al 1939 Paul Burkhard per al musical ‘Der schwarze Hecht‘. Segons explica, en aquella època “no hi havia tantes estrelles” com ara. Tampoc es feia tant de màrqueting com actualment, quan s’aposta per un nou valor; per això, l’artista considera que, en el seu temps, el món de la cançó era “més personal i tot es feia més amb el cor“.

(Foto de capçalera: SRF)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »