Eurovisió rectifica i elimina la menció explícita a la ikurriña

Eurovisió ha rectificat. Després del rebombori generat aquest matí amb la inclusió de la ikurriña en una llista que pretenia mostrar exemples de les banderes prohibides al Globen Arena d’Estocolm, els organitzadors del Festival han despenjat el document de la polèmica. El Govern basc assegura que Eurovisió, a més, ha demanat disculpes argumentant que les pàgines que mostraven algunes de les banderes que no seran permeses no estaven fetes per ser publicades. En el seu lloc, publicaran tan sols la primera pàgina del document, on es continuarà fent referència a la prohibició que afecta totes les banderes que no representin un estat independent reconegut per Nacions Unides. Per tant, tant la ikurriña com la senyera continuaran estan prohibides.

Al llarg de tot el matí, l’Executiu basc ha mantingut diversos contactes amb el Ministeri d’Afers Exteriors, l’Ambaixada de Suècia a Espanya i el president i el director de RTVE. Precisament, la televisió pública de l’Estat havia mostrat la seva “perplexitat” per la inclusió de la ikurriña en la llista ja retirada. Per aquesta raó, i segons explica l’Ens públic en un comunicat de premsa emès al migdia, TVE havia “sol·licitat explicacions i una rectificació” en considerar que la ikurriña “representa la Comunitat Autònoma Basca i troba la seva legitimitat a l’Estatut de Gernika i en la pròpia Constitució Espanyola“. El president de la corporació RTVE, José Antonio Sánchez, havia transmès a l’UER “la seva sorpresa” per aquests fets. En la mateixa nota, TVE assegura ser “absolutament aliena a la redacció d’aquestes normes que regeixen el Festival“. TVE, però, no fa esment en la seva nota al fet que les normes també prohibeixen dur qualsevol bandera amb textos escrits en qualsevol idioma que no sigui l’anglès.

(Foto: abc.net.au)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »