La crisi econòmica escombra la televisió de Bòsnia Hercegovina

Aparentment és una mesura temporal, però per ara, sense data límit. La televisió pública de Bòsnia Hercegovina deixarà d’emetre i de produir programes el pròxim 30 de juny. L’Ens havia estat negociant les darreres setmanes amb l’UER el pagament a terminis d’un deute acumulat de 5,4 milions de francs suïssos. La xarxa europea havia amenaçat la BHRT de suspendre qualsevol tipus de servei a finals d’aquest mes de maig si no s’arribava a una solució per començar a satisfer el pagament. Incapaç de trobar noves vides de finançament, la direcció de la cadena ha decidit cessar temporalment la seva activitat, mentre l’UER apartarà Bòsnia Hercegovina del servei d’intercanvi d’imatges i notícies a partir de demà mateix. La BHRT acumula actualment un deute de gairebé 13 milions d’euros si als 5,4 que deu a Eurovisió s’hi afegeixen els impagaments a altres proveïdors.

La possibilitat d’interrompre les emissions ja va ser anunciada per la direcció de la cadena el passat mes de febrer, quan el director general de la RTBH, Belmin Karamehmodovic, va explicar que les finances de la companyia amb prou penes arribava per pagar les factures de gas i llum de les seves instal·lacions. La principal causa de la crisi, apuntava aleshores Karamehmedovic, era la constant caiguda en els ingressos en concepte de taxes, a un ritme anual de 2 milions d’euros, segons explicava al diari Balkan Insight. Els impostos es recapten a través de les factures de telefonia fixa dels usuris, però aquest és un servei que contínuament perd quota de mercat a favor de les línies mòbils. L’staff directiu de la cadena ha reclamat més d’un cop que les taxes es recaptin amb les factures d’electricitat, cosa que encara no ha estat aprovada pel Govern del país.

La crisi financera va fer que 2016 comencés amb una dràstica reducció pressupostària de mig milió d’euros en el capítol de recursos humans en comparació a l’exercici anterior. Amb aquesta mesura, d’aquí a un mes, Bòsnia Hercegovina serà l’únic país d’Europa sense una emissora pública de televisió, cosa que també deixa en l’aire la participació del país en la pròxima edició del Festival d’Eurovisió. La BHRT, que formava part de l’UER des de l’1 de gener de 1993, ja havia decidit abandonar temporalment el Concurs entre 2013 i 2015 pels problemes econòmics de l’Ens. Enguany, va ser present a Estocolm gràcies al patrocini de diverses empreses i la col·laboració de la productora que va donar suport a la candidatura de Deen, Dalal, Ana Rucner i Jala.

(Foto: Thomas Hanses)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »