Mor Patricia Fernández, excomponent de Trigo Limpio

Patricia Fernández, excomponent del grup donostiarra Trigo Limpio, va morir el passat dimarts a l’edat de 59 anys. Ho han fet públic a través del seu perfil de Facebook els seus companys del grup Carlos Gil i Iñaki de Pablo. El trio va representar Espanya al Festival d’Eurovisió 1980, que es va celebrar al Palau de Congressos de La Haia (Holanda). Amb el tema ‘Quédate esta noche‘, de José Antonio Martín, van acabar en el dotzè lloc de la gala, en què prenien part 19 països. Van aconseguir 38 punts. Patricia Fernández va entrar a Trigo Limpio al 1979, substituint Amaia Saizar, que posteriorment formaria part del grup Bravo, amb qui representaria Espanya a Eurovisió 1984 amb el tema ‘Lady, lady‘. En aquella primera etapa, i des de la creació del grup al 1975, el trio havia enregistrat 1 album i havia representat Espanya al Festival OTI amb la cançó ‘Rómpeme, mátame‘, on varen finalitzar en el quart lloc. Amb l’entrada de Patricia Fernández va arribar l’època daurada de Trigo Limpio, tot i el discret paper a Eurovisió. Segons la crònica que Albert Mallofré havia fet del Festival per al diari La Vanguardia, aquella edició es va caracteritzar per la “calidad global de la participación, en términos musicales. Una de las pocas canciones participantes que respondía aún a cánones caducos era la que envió Televisión Española“. Segons el periodista català, el tema espanyol era “una pieza superficial, una frase repetitiva, una instrumentación convencional y una interpretación ajustada a este esquema. Tal vez hubiera funcionado en el Festival de Benidorm diez años atrás“. La cançó havia estat triada de manera interna per un jurat que integraven 25 experts, on hi havia representants de TVE, crítics musicals i periodistes del mateix àmbit. En aquella pre, TVE va acceptar un total de 15 temes. A La Haia, Trigo Limpio va actuar en el penúltim lloc de la gala amb direcció del mestre Javier Iturralde, al capdavant de l’orquestra Metropol. Era el primer cop que Patricia Fernández actuava en un escenari davant de milers de persones.

L’artista donostiarra va reconèixer anys després que el trio, en aquella època a Espanya, no tenia massa èxit, raó per la qual va decidir provar sort a Amèrica. A Miami, va enregistrar un nou disc, “Entrañablemente“. I a partir d’aleshores, el seu èxit va ser fulminant arreu de Llatinoamèrica, on varen arribar a ser disc d’or a Colòmbia, Equador i Mèxic. Fernández va abandonar el grup al 1988, essent substituïda per Maite Zuazola. Des d’aleshores, l’artista va iniciar una carrera musical en solitari amb el nom de Patt Goberna, sense gaire èxit. Darrerament, actuava amb la seva filla. El darrer espectacle en què havioen treballat duia el títol d'”Isis and the MoMster“. L’artista va participar al congrés d’AEV de 2012, que es va fer a Saragossa. Era filla de Manuel Fernández ‘Pahíño’, jugador del Celta, i germana de Nacho Fernández, integrant del duo La Dama se Esconde.

https://www.youtube.com/watch?v=F72AaxQ7KeM

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »