La victòria de Conchita analitzada segons vots de l’Est i d’Occident

Conchita Wurst rebuda amb tots els honors a Viena

Hi havia molts dubtes sobre la possible victòria de Conchita Wurst a Copenhaguen en base a com reaccionarien els països de l’Est envers l’artista. Les opinions del representant armeni Aram MP3 sobre la identitat sexual de Thomas Neuwirth, alter ego de Wurst, probablement no representaven un fet puntual i aïllat, per a molts, i podien fer sospitar els problemes que podia tenir Àustria a l’hora d’aconseguir la victòria si mitja Europa no la votava o la votava poc. Però Conchita va guanyar i ho va fer quan encara faltaven alguns jurats per emetre el seu veredicte. Analitzant els resultats de dissabte dia 10, el 68,6% dels vots aconseguits per Àustria venien dels països occidentals. L’Est li va donar el 31,3% restant. En total, a Conchita Wurst la varen votar 32 països: pràcticament tots els occidentals (tots menys San Marino) i 14 dels 17 participants de l’Est. La mitjana dels punts aconseguits per Wurst des de l’Est va ser de 6,5. La mitjana dels punts que li varen atorgar els occidentals va ser d’11.

Si diferenciem entre televot i vot dels jurats professionals, Conchita Wurst va estar entre les 10 millor votades tant per part del públic com per part dels professionals a tota l’Europa occidental tret d’una excepció: per als experts alemanys va ser l’onzena més votada. Un argument contra aquells que diuen que els veïns sempre s’ajuden entre ells (Alemanya va donar 7 punts a Conchita; sense cap mena de dubte, un dels països que van puntuar pitjor a Àustria, que enguany va recaptar 13 dotzes i 7 deus). Als països de l’Est la cosa varia una mica, tot i que en alguns casos s’observa notables diferències entre el que van votar els jurats i el que van votar els telespectadors. Per exemple, a Azerbaijan Conchita va ser la tercera preferida dels espectadors però la penúltima per als experts, òbviament per davant tan sols d’Armènia, el país veí amb qui manté unes tensen relacions a causa d’una disputa territorial. A Montenegro, Wurst va ser la cinquena més votada per part dels telespectadors, però el jurat professional la va castigar rellegant-la al dissetè lloc. A Macedònia va passar una cosa similar: el públic va votar per Conchita (la cinquena del televot) però per al jurat l’artista va ser la catorzena. A Rússia, Wurst va ser la tercera del televot i l’onzena per al jurat, i a Letònia, cinquena per als espectadors i desena per als experts. Per tant es pot afirmar que els jurats de l’Est van ser els menys favorables a la proposta d’Àustria.A la resta dels països de l’Est, però, Conchita Wurst sempre va estar entre les 10 més votades per part del públic i també per part del jurat. A Eslovènia, per exemple, va ser la preferida tant per uns com per als altres. Per al jurat de Lituània també va ser la millor (per al públic, la cinquena). A Albània i a Geòrgia no va haver televot; per tant van ser els experts els qui van emetre els vots de la final. Els albanesos van atorgar 5 punts a Àustria i Geòrgia, 10.

Els únics països que no van donar ni un sol punt a la guanyadora van ser Polònia, San Marino, Armènia i Bielorússia. A San Marino tampoc no hi va haver televot. El jurat va rellegar Conchita al catorzè lloc. Als altres 3 països va haver un enorme contrast entre el televot i el parer dels experts. Per als polonesos, Wurst va ser la quarta més votada, però els seus experts no van pensar el mateix: l’artista va ser la dinovena de la seva llista. A Bielorússia, el televot va deixar Wurst en el quart lloc, però el jurat la va enfonsar en el lloc 23!. Més interessant és encara el que va succeir a Armènia: el públic va posar Conchita en el segon lloc però el jurat la va condemnar al 24è. Molts es poden preguntar, en aquests casos, si és possible que hi hagi tanta disparitat de criteris entre el que pensa l’espectador i el que opina un jurat de 5 experts dins un mateix país. La resposta podria induir a fer-se una altra qüestió: els jurats són independents del tot?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »