Omar Naber: “‘On my way’ es basa en la meva experiència personal, quan em sentia sol i perdut”

Kiev’17 serà la seva segona participació al Festival d’Eurovisió. La primera també va ser a Ucraïna, quan va representar Eslovènia amb el tema ‘Stop‘. Ara és el torn d’una altra cançó composada per ell mateix; l'”On my way“; més difícil d’interpretar i amb un missatge molt emocional. L’Eurobloc ha tingut l’ocasió d’entrevistar Omar Naber, que cantarà en la primera Semifinal eurovisiva, el pròxim 9 de maig.

Eurobloc: Com va començar el seu projecte Eurovisió 2017?; l'”On my way” va néixer específicament per intentar representar el seu país al Festival?

Omar Naber: De fet, no; no va ser composat expressament pensant en l’EMA o en Eurovisió. Va ser escrit fa uns quants anys; i era un tema que de tant en tant em retornava a la memòria. Només després d’una xerrada amb uns amics l’any passat vaig veure clar el potencial de la cançó per a l’EMA i per a Eurovisió. Aquest cop, i a diferència d’altres anys, no se’m va convidar pas a participar a l’EMA, així que vaig enviar la cançó directament i em va satisfer molt quan la varen acceptar.

Omar1Eb.- El missatge de la cançó és molt potent! Com va néixer?; té relació amb la seva vida personal?

ON.- Bé, va sobre la meva experiència personal, quan em sentia sol, perdut i no veia llum al final del túnel. Però sempre vaig saber que trobaria una manera de sortir-me’n, que sempre hi ha un llum que et guia encara que de vegades no el vegis. Quan la vaig escriure anys enrere, no vaig trobar-li un lloc, en aquells moments; ni per incloure-la en cap album ni per usar-la en cap situació especial. Però jo hi tornava! fins que l’any passat, xerrant amb alguns amics, vaig decidir que podria ser perfecta per a Eurovisió. És una peça molt tradicional; una mena de balada eurovisiva i quan el meu amic Žiga Pirnat, que és un compositor i un arreglista amb molt de talent, em va suggerit els arranjaments orquestrals, vaig saber que la cançó s’havia acabat transformant en una cosa especial.

Eb.- Quin tipus de posada en escena està preparant? Hi haurà canvis respecte el que vàrem veure a l’EMA?

ON.- Podria haver-hi alguns canvis subtils quant a presentació i estilisme. Es tracta d’una cançó que requereix d’una posada en escena minimalista però efectiva. El que vull és fer arribar el seu missatge el millor que pugui per connectar amb el públic que hi hagi allà en directe, amb els jurats i amb l’audiència tan diversa que hi haurà arreu al davant de la televisió. Espero que els agradi i que captin el sentit del missatge de la cançó amb la meva actuació.

Eb.- Com a artista, quina diferència hi ha entre l’Omar Naber que vàrem conèixer a Kiev al 2005 i el d’ara?

ON. Sóc, de lluny, més madur, més responsable i una persona amb qui es pot confiar; no penso deixar passar aquesta oportunitat. Al 2005, era molt jove. Crec que aleshores no era del tot conscient de la responsabilitat que m’havia encarregat Eslovènia. Ara, l’assumeixo i la valoro totalment.

Omar2Eb.- Comparem l”‘Stop’ amb ‘On my way’. Quina de les dues cançons creu que requereix d’una millor tècnica vocal?

ON.- Totes dues cançons són força difícils de cantar, però diria que ‘On my way‘ ho és més, ja que du un missatge personal de tristor, de feblesa i, alhora, conté un raig d’esperança; és un tema molt emocional. Realment, vaig haver d’esforçar-me molt per interpretar-la.

Eb.-Un parell de cops, ja a Eurovisió, però anteriorment ja ho havia intentat tres cops més i una més per Suïssa… Què té el Festival d’Eurovisió que el motiva tant? Què representa per a la seva carrera?

ON. És un gran espectacle on conflueixen països d’Europa i de més enllà en una competició divertida i per celebrar la música! És una oportunitat per presentar-te; per mostrar la teva música i el teu país davant d’una audiència immensa. El Festival d’Eurovisió és una part important de la meva vida. M’ha permès dur la meva música a una audiència internacional molt gran i m’ha donat l’ocasió de viatjar a molts llocs interessants i conèixer algunes persones grans! I ara, se’m presenta la mateixa oportunitat de nou!

(Foto interior superior: Petra Hlebš. Fotos web Omar Naber)

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »