Reyes del Amor: “Favorites? Aquest any ho tinc ben clar; crec que guanyarà Itàlia!”

Reyes1Falta menys d’un mes per al Festival d’Eurovisió. Itàlia continua sent la clara favorita en les apostes de pagament, però encara ens falten per veure les posades en escena que estan preparant els artistes i, òbviament, com serà el seu directe. Això pot tombar força prediccions. Abans de que es desvetllin els secrets sobre com seran les actuacions, l’Eurobloc ha iniciat una ronda d’entrevistes a sis destacades figures de l’univers eurofan per saber què en pensen de Kiev’17. Avui és el torn de Reyes del Amor Caballero; comentarista i col·laboradora de diversos programes de TVE sobre el Festival.

Eurobloc.- Com valora el nivell musical d’enguany, a Kiev? Tindrem un bon Festival, des d’aquest punt de vista?

Reyes del Amor.- La veritat és que estem davant un festival amb una relativa qualitat en diverses cançons, en les balades principalment i en els temes que se surten del més comercial, buscant l’essència de la música, amb bones veus. Però també hi ha molts temes prescindibles. Mai s’ha de perdre la perspectiva que és un festival de cançons, però també un bon espectacle musical on no s’ha d’oblidar la qualitat.

Eb.- Quines són les seves favorites?

RdA.- Aquest any ho tinc ben clar, són Itàlia amb Francesco Gabbani, que crec que guanyarà, és una impressió i pel que diuen les apostes, que no solen fallar en els últims anys, té totes les cartes i els ingredients per fer-ho. És modern, té encant, porta un tema que enganxa i és molt televisiu en conjunt. Però també està Portugal amb Salvador Sobral, excel·lent intèrpret i magnífica cançó. Sobral és la sensibilitat feta música i veu amb aquest to jazzístic amb pur sabor portuguès. I en tercer lloc està Bèlgica, que porta originalitat, amb un estil de música moderna i innovadora que em recorda als anys vuitanta. La cantant, Blanche és estupenda i seria molt justa aquesta victòria. També s’ho mereixen perquè s’ho estan currant en els últims anys.

Itàlia i Portugal són les millors d’aquest any amb diferència, no m’importaria que guanyés una. Itàlia perquè es boníssima, Portugal perquè ja li toca guanyar. Porten concursant des de 1964 i no han guanyat mai, ni tan sols han quedat entre les cinc primeres, injust perquè hi ha hagut temes que mereixien quedar millor però mai ha estat un país molt votat.

Són molt bons també els temes d’Àustria, Armènia, Austràlia, Finlàndia, Estònia, França, Irlanda. En fi, veurem el directe.

Eb.- I… quines són les cançons que menys li agraden?

RdA.- Unes quantes no m’agraden encara alguna estigui en les apostes com a favorita. No m’agrada Suècia per previsible, per ser una cançó més, que sona igual que sempre. Aquest país sembla que tingui targeta de guanyador oficial porti el que porti. D’altra banda hem de reconèixer que li han agafat el punt al Festival i fan un número impecable i brillant, tot i que la cançó sigui molt mediocre. Altres temes no són gens interessants, Albània o Dinamarca, criden molt aquestes dues noies; Croàcia, massa clàssica i histriònica, Israel, San Marino, Grècia, Moldàvia i Hongria, no em diuen res, més del mateix de tots els anys. La poca originalitat es paga i més ara, si els temes no sorprenen, no hi ha res a fer.

Eb.- Què li sembla la cançó d’Espanya? Creu que quedarà tan malament com semblen indicar les apostes?

RdA.- Encara que la preselecció va ser un show que millor ni parlar-ne, en Manel Navarro no és un mal artista, canta bé i el tema és despreocupat i simpàtic. La polèmica sols està en el coneixement dels eurofans i el gran públic no n’està al cas. Pot quedar millor del que diuen les apostes, inclús millor que altres que anaven com a favorites per ser les dives de torn amb cançons recargolades, complicades, barroques que no deien res, com el cas d’Edurne o El Sueño de Morfeo, que van quedar, com tots sabem, fatal. Al nostre representant no el veig guanyador, però tampoc últim. Veurem… potser ens mantenim en la tònica mediocre dels vots de tots els anys. No superem el setè lloc des de 2002 amb la Rosa López, i ja tot plegat sembla el repetitiu dia de la marmota.

Eb.- Veient com estan anant les coses amb l’organització enguany, creu que Ucraïna serà capaç d’organitzar un bon Festival?

RdA.- Aquests ho faran bé, tenen ganes de figurar al món i trauran els diners i les forces d’on calgui per fer un bon espectacle. Els països de l’Europa de l’Est són extremats per tot, això no serà menys. L’única cosa que no m’agrada és la tibantor amb els russos. Els temes polítics no haurien de consentir-se a Eurovisió i hauria d’haver-hi expulsió immediata per aquells països que utilitzen el show per fer les seves proclames i odis històrics. Parlem d’un show televisiu per a una nit de primavera; no hi ha més, no busquem més. Eurovisió és per gaudir, jugar, escoltar música i passar una nit de diversió des de les nostres llars, i això des d’aquell 24 de maig de 1956, és una de les nostres millors tradicions.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »