Oksana Dramaretska: “L’status de participant a Eurovisió, és una mena d’immunitat per als que violen la Llei?”

L’entrada d’estrangers i d’apàtrides al territori temporalment ocupat d’Ucraïna, així com la sortida del mateix, es permet únicament amb autorització especial dels òrgans competents ubicats als llocs de control d’entrada i de sortida“. És una ordre del Consell de Ministres d’Ucraïna datada el 4 de juny de 2015, que afegeix que en cas que s’infringeixi l’Ordre, hi haurà responsabilitats per als infractors, que passen per “la prohibició d’entrada” en territori ucraïnès. La normativa és anterior al cas Yulia Samoylova, que encara no està definitivament arxivat: Ucraïna convida Rússia a Eurovisió 2017, però amb un artista que no hagi violat les lleis del país, mentre els russos i Eurovisió exigeixen que Kiev retiri el veto a l’artista. I tan sols queden 30 dies per a la segona semifinal del Concurs, en què competeix Rússia. L’Eurobloc ha entrevistat la cònsul general d’Ucraïna a Barcelona, Oksana Dramaretska, nascuda a Kiev i llicenciada en Dret Internacional per la Universitat Estatal Taras Shevchenko de Kiev.

Eurobloc.- Què en pensa de la pressió que s’està exercint sobre el seu Govern perquè permeti l’entrada al país a Yulia Samoylova?

Otsana Dramaretska.- Ella va entrar ilegalment a Crimea. Ha violat la nostra Llei i per això automàticament se li aplica el que preveu aquesta Ordre. Una persona que ha visitat els territoris temporalment ocupats per una via no contemplada en la Legislació vigent, serà sancionada. S’ha fet el mateix amb alguns membres del Parlament francès. L’estatus de participant al Festival d’Eurovisió, ¿és una mena d’immunitat per a aquesta mena d’actes? Ella va violar la Llei, per això se li prohibeix l’entrada. A més, ho sabien, des del començament, que ella no podia ser escollida per participar al Festival, perquè era persona non grata des d’aleshores.

Eb.- Posem pel cas; un turista vol visitar Crimea. Què ha de fer?

OD.- Ha de sol·licitar un permís especial a les autoritats d’Ucraïna i entrar a Crimea a través dels checkpoints ucraïnesos. Si ho fas d’una altra manera, seràs penalitzat. És un delicte! És el Codi Penal que estableix les responsabilitats per aquests fets! I és per ells que et declaren persona non grata!

Otsana2Eb.- En aquest cas, hi ha qui ha jugat la carta de la suposada manca d’humanitat d’Ucraïna per no permetre l’entrada a una persona discapacitada…

OD.- Estem parlant d’una persona normal; com vostè i com jo. Ella va violar la Llei i per tant, se la penalitza. Fa uns dies, es va sancionar alguns membres del Parlament de Sèrbia que també varen entrar d’aquesta manera al territori de Crimea. I també se’ls va declarar persona non grata. Per què aplicar la Llei a uns membres del Parlament serbi i per què no aplicar-la en el cas particular d’aquesta jove? Per alguna mena d’immunitat eurovisiva? Insisteixo: ells ho sabien des del començament! És una llàstima que Rússia estigui utilitzant la noia per a aquesta mena de jocs; és completament injust. Per què l’han posada en aquesta situació? És una noia discapacitada, però no deixa de ser una persona normal com qualsevol altre, i per tant, ha de respondre de les seves accions.

Eb.- Què passaria si Ucraïna permetés l’entrada al país a l’artista russa? 

OD.- Estaríem dient al món que entrar ilegalment a Crimea no té importància; que qualsevol pot saltar-se la Llei.

Eb.- A dia d’avui encara no sabem si Rússia participarà a Kiev’17…

OD.- Rússia pot proposar un altre artista, però no volen. A què vé tant de rebombori perquè Rússia no participi al Festival? Hi ha altres països que no seran a Kiev però ningú no en fa un drama. Per exemple, jo he treballat a Bòsnia Hercegovina, que és un país encantador amb cantants molt bons però no participarà a Eurovisió! I ningú no en fa un drama, però per a mi és una llàstima que no hi siguin. Bòsnia Hercegovina no hi és i ningú no en diu res; Rússia no hi és i és una gran pèrdua!…

Eb.- Ja abans del cas Samoylova es va criticar que Ucraïna fes ‘llistes negres’ de gent a qui no deixarien entrar al país…

OD.- Persones que van violar la mateixa Ordre. Per això se les va declarar persona non grata. Si vostè fes el mateix, també seria en aquesta llista; qualsevol!; periodistes, membres del Parlament de França, del Parlament de Sèrbia o qui sigui! Se’ls sanciona amb tres anys sense poder entrar al país.

Otsana3Eb.- Creu que aquest afer pot generar un conflicte diplomàtic entre Ucraïna i la Unió Europea?

OD.- No ho crec pas! No hi veig cap problema en això. És la nostra Llei, i no estem parlant pas de l’Assemblea General de les Nacions Unides!

Eb.- Més enllà del cas Samoylova, què els diria a aquells que tenen una mica de por per les qüestions de seguretat, a Kiev?

OD.- No hi ha cap problema de seguretat, a Kiev! No han de tenir cap por! El conflicte és en una altra part d’Ucraïna. Kiev és una ciutat segura, que té experiència en esdeveniments internacionals i que destinarà molts recursos per controlar la seguretat de les persones. Ja hem organitzat el Festival de 2005. Tenim l’experiència de l’Eurocopa de 2012. Per a nosaltres, no és una cosa nova, aquesta mena d’esdeveniments. Poc abans d’aquells dies, se celebrarà un campionat mundial d’hoquei gel al Palau dels Esports. Kiev és una ciutat molt present en aquesta mena d’esdeveniments; les autoritats locals saben què fer i tot anirà molt bé!

Eb.- Què recomanaria als fans que no es perdessin, de Kiev? 

OD.- Kiev és una ciutat molt gran! El centre és molt diferent de la zona on es farà Eurovisió; hi ha molts edificis històrics. Poden visitar Lavra (el monestir de les Coves) O Maidan!, que és un lloc molt connectat amb la Revolució de la Dignitat de 2013. És molt interessant, veure-ho; és el lloc on varen morir alguns joves, on varen ser assassinats, i on encara se’ls recorda; és molt impressionant i val la pena veure-ho durant l’estada a Kiev. Hi ha moltes coses per veure; és una ciutat encantadora i molt antiga; amb llocs històrics, molts bons restaurants, menjar ucraïnès deliciós… El Dnipro és meravellós i les dues ribes estaran connectades per vaixell! Val la pena anar-hi i participar d’Eurovisió. El marge esquerre del riu és molt més modern; completament nou, com ara l’International Exhibition Center, que és un edifici enorme i totalment nou. Esperem que el temps acompanyi!

(Fotos: @Eurobloc)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »