Eurovisius andorrans també es rendeixen a Salvador Sobral

Un zasca en tota la boca als taliban de les ‘modernitats’. Un altre per als de ‘sempre guanyen els mateixos’ i un altre per als de ‘si no s’hi va en anglès, no es fa res’. Un altre per als ‘hi ha d’anar una diva’” Són paraules de Rafael Artesero, autor de ‘Mirada interior‘ i de ‘Sense tu‘, temes que varen representar Andorra als Festivals de Kiev’2005 i Atenes’2006. El músic ha aprofitat la victòria del portuguès per posar en evidència determinats clichés sobre el show. En un to sarcàstic, ha escrit que “tots sabem que Portugal ha guanyat perquè duia una diva supermona de ventilador, és un país de l’Est amb moltíssims veïns. Estava sonant en totes les radiofórmules i era Top1 de descàrregues mundials. Cantava en anglès, la cançó era supermoderna. És un país que ha guanyat moltes vegades i sempre queda bé. Així que ja sabem la fórmula. Tot això junt i… ah noooooo, que no tenia res a veure amb això!“.  Artesero, molt actiu al seu perfil de Facebook, no ha ocultat mai les seves preferències per Salvador Sobral ja abans de la gran Final de dissabte; “la candidatura que més m’ha emocionat en molts anys“. Tot i això, Artesero va veure l’artista portuguès actuant cantant “tens” a la Final, sense gaudir de la seva interpretació i fent mecànicament els seus habituals gestos, cantant l'”Amar pelos dois“.

Marta Roure, primera representant d’Andorra al Concurs, va ser taxativa respecte Salvador Sobral en el seu Facebook: “Brillant! Cançó, lletra i interpretació!“. Susanne Georgi, la darrera andorrana en el Festival, tenia com a favorita la cançó portuguesa, i la proposta italiana com a look i concepte visual. Rune Braager, autor de “La teva decisió” amb què Georgi va viatjar a Moscou’2009, ha escrit, després de la victòria de Salvador Sobral, que “Europa té bon gust!!! Almenys aquest any“. Les seves favorites eren Portugal i Bulgària. Niki Francesca, la veu dels Anonymous a Helsinki’2007, s’ha mostrat “molt feliç” per la victòria de Portugal; “era la meva cançó favorita; ben merescut“, ha escrit al seu mur de Facebook.

ssssMeri Picart, comentarista del show per a Andorra TV, també s’ha mostrat satisfeta amb la victòria de Portugal. En declaracions a l’Eurobloc, la periodista ha connectat amb la filosofia musical i artística del vencedor de dissabte: “Crec que el Festival d’Eurovisió ha marxat massa lluny. Pujat en un cavall de purpurina, flamarades i explosions, poc importa la cançó que sona de fons. Vestits i looks impossibles, freaks, titelles, disfresses i moltes capes han fet invisibles aquelles abans importants cançons que rivalitzaven per guanyar un festival. Ha hagut de caure’ns a sobre una galleda d’aigua freda i austeritat per recuperar el sentit comú i la visió de la realitat, de l’enyorada altra realitat del Festival. Això també és i era i serà un concurs de cançons i un bon tema sempre guanya. Sempre guanyarà la màgia del fer sentir; el que em faci riure, plorar, tremolar o recordar tindrà el meu vot, i el vot de qualsevol persona que tanqui els ulls escolti i senti. Algú havia de ficar aquest fre de mà al Festival; ho ha fet i es diu Salvador“.

Els eurovisius andorrans també han tingut paraules per Manel Navarro i el seu pas per Eurovisió. Gisela, representant del Principat al 2008, va assegurar al seu videoblog que la cançó de l’artista sabadellenc “no m’agrada gaire“. I criticava, especialment, la mala pronunciació de Navarro en el “just do it!“. Segons Gisela, a Eurovisió hi ha d’anar un tema per ballar; les seves favorites eren Alemanya, Txèquia, Geòrgia i Itàlia. Ni una sola referència al guanyador. Per a la intèrpret catalana, el Festival d’enguany ha estat “trist” i “fosc” perquè no hi havia gaire cançons alegres. Per la seva banda, Ishtar Ruiz, que va intentar representar Andorra al 2004 fent duo amb Mar Capdevila, i al 2005 en solitari, ha defensat Navarro de les crítiques que li han caigut pel seu famós gall sobre l’escenari: “Em sap greu que critiquin algú que ha pujat a l’escenari i que li han traït els nervis. Galls en fem tots, però s’ha de tenir ous per pujar a un escenari i representar un país“. Niki Francesca també s’ha mostrat admirador de Manel Navarro un cop el sabadellenc va ser escollit per representar Espanya al Festival; en una piulada a Twitter li va dir que “fa mesos et vaig escoltar i vaig veure el potencial que tens. Ànims des d’Andorra“.

(Foto: Andres Putting; EBU)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »