Mor Albert Mallofré, un dels primers cronistes d’Eurovisió

Va ser un dels primers cronistes del Festival d’Eurovisió. Albert Mallofré treballava, aleshores, al diari La Vanguardia, on va ser cap de la secció de música i espectacles després d’uns inicis com a redactor d’esports en diverses publicacions estatals. El periodista, nascut a Vilanova i la Geltrú i que va morir el passat dissabte a Barcelona als 92 anys d’edat, és considerat també el pioner de les crítiques musicals de la premsa espanyola. Els seus articles i les seves entrevistes es caracteritzaven per l’estil clar i directe amb què Mallofré descrivia allò que havia d’explicar. I és que el periodista era, primer de tot, un veritable entès en la matèria, a diferència d’avui, en què una notícia sobre el Festival d’Eurovisió, per exemple, pot ser coberta informativament per un periodista que no ha vist mai el Concurs. Mallofré, a part d’informar, era també promotor de concerts i de festivals musicals i va ser mànager d’artistes, com Núria Feliu. Per això, la seva perspectiva sobre el món de la música no partia de la primera filera de cadires d’una sala de premsa, sinó directament de l’escenari.

Va fer amistat amb grans figures del panorama musical, com ara Augusto Algueró o Tete Montoliu; n’és testimoni el seu llibre “Con la música a esta parte“, publicat al 2005, i on explica anècdotes viscudes amb diferents personatges de la música i relacionades amb el seu exercici de la professió. Mallofré, per exemple, va ser l’únic periodista espanyol que va poder fer preguntes als Beatles amb motiu del concert que la mítica banda de Liverpool va fer a Barcelona l’estiu de 1965; ell era l’únic que parlava anglès. En el mateix llibre, Mallofré explica l’entrevista que va poder fer a Julio Iglesias a la mansió que l’artista té a Miami, on el representant espanyol a Eurovisió de 1970 li explicava les restriccions a què estava sotmès pel fet de ser una estrella mundial. Albert Mallofré, que va presenciar en directe la quàdruple victòria d’Espanya, França, el Regne Unit i els Països Baixos al Festival de Madrid’69, va acabar la seva trajectòria professional com a free-lance, col·laborant amb mitjans com Catalunya Ràdio, Catalunya Música o TV3, on als anys 80 va presentar el programa “Jazz“. L’Eurobloc el va poder conèixer en persona i li va fer la darrera entrevista que va concedir. Pròximament la publicarem.

(Foto: Eixdiari)

ESC69

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »