Adéu Any Sobral… Feliç Any Lisboa!

Acaba 2017, l’any en què Portugal ha aconseguit per primer cop a la història la victòria al Festival d’Eurovisió. Salvador Sobral ha estat, sense cap mena de dubte, el nom artístic que passarà a la història de l’any eurovisiu que finalitza. I no només pel fenòmen mediàtic que el va envoltar ja abans de la seva arribada a Kiev sinó també pels problemes mèdics que el van apartar de l’escena el passat mes de setembre i que l’han obligat a entrar a quiròfan per sotmetre’s a un transplantament de cor. El jove, que aquesta setmana complia 28 anys, continua la seva recuperació, amb problemes renals derivats de la intervenció però que entren dins de la normalitat del procés, segons va explicar el seu equip mèdic. Sobral no era el favorit a Kiev, però va arrasar en les votacions, batent el rècord de puntuació en el Concurs: 758 punts després de guanyar el televot i el veredicte dels Jurats professionals de tots els països participants. A la primera semi, l’artista també va col·locar Portugal en la primera posició de la gala, aconseguint ser el més votat, també, pels Jurats i pel públic. Sobral, a més, trinxava mites: va escombrar sense cantar en anglès un tema gens comercial, sense coreografia, ni focs d’artifici, ni un gran desplegament visual al seu darrere… És això, i la disponibilitat pressupostària de Lisboa, el que ha inspirat l’organització del Festival de 2018.l

Només el dia de la gran Final les apostes col·locaren Salvador Sobral a dalt de tot en les previsions de victòria, desplaçant l’italià Francesco Gabbani, que aterrava a Kiev amb el favor de la premsa eurovisiva i dels fans. Itàlia, però, va acabar sisena, amb 334 punts; a 40 de la tercera (Moldàvia) i a 281 de la segona (Bulgària) Gabbani, però, va batre un altre rècord eurovisiu: el de visualitzacions del seu videoclip a la xarxa Youtube. A dia d’avui, l'”Occidentali’s karma” ha estat vist més de 173 milions de cops!, xifra molt superior, per exemple, als 14,8 de l'”Amar pelos dois” de Salvador Sobral a la mateixa xarxa social. El clip de Gabbani és el més vist a Itàlia en tot 2017 i el segon a nivell internacional.

Però l’any eurovisiu que acaba també quedarà marcat per tres noms més: Manel Navarro, Xavi Martínez i Brequette. L’artista canària va quedar fora de la gran Final espanyola en ser eliminada per un Jurat d’experts que va tenir l’última paraula sobre la tria prèvia que havien fet els fans amb els seus vots a Internet. Brequette, que competia amb un tema en anglès composat per Barei, podria afegir-se a la llista d’intèrprets que ja no tornaran a intentar trepitjar l’escenari d’Eurovisió després d’un procés de selecció molt criticat; per part dels fans, del món de la música i de la Premsa en general. La Final espanyola la va vèncer el sabadellenc Manel Navarro en una gala molt polèmica. Un dels membres del Jurat, el locutor de Los40 Xavi Martínez, havia fet promoció de Navarro des d’abans que l’un i l’altre es veiessin immersos en el procés de selecció del representant espanyol per a Kiev’17. La victòria del català pel davant de Mirela (favorita dels fans) en el desempat de la gala fet pels membres del Jurat, va fer esclatar els ànims a la grada: insults, amenaces, crits… Manel Navarro responia amb una botifarra mentre que Xavi Martínez era agredit, al final del programa, per un espectador molt vincultat a una de les candidatures participants. L’escàndol va fer que, subtilment, Federico Llano abandonés el seu lloc com a cap de la delegació a Eurovisió, cedint el lloc a la catalana Anna Maria Bordas.

A Kiev, però, molts fans espanyols van considerar recompensada la polèmica trajectòria eurovisiva de Navarro a tocar del final de la seva actuació, amb un gall considerable i nombroses notes desafinades, cosa que consolidava la seva darrera posició en el certamen amb només 5 punts. L’artista tenia previst publicar el seu primer disc aquest passat mes de setembre. De moment, però, en el mercat tan sols està disponible el single del ‘Do it for your lover” amb què va saltar a la fama. Després de l’escàndol de la Pre, TVE ha apostat per una fórmula guanyadora: Operación Triunfo. El representant espanyol a Lisboa sortirà d’aquest talent show, que ha anat incrementant l’audiència des de la gala 2, el passat 6 de novembre, fins a arribar al 18,8% de la novena emissió del show, amb 2,3 milions de telespectadors.

(Foto: SBS)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »