Podria Ucraïna organitzar Eurovisió 2015?

Va quarta en les apostes de pagament a dia d’avui. Ucraïna presenta una de les propostes més sòlides d’Eurovisió 2014, amb Maria Yaremmchuk interpretant el tema Tick tock. Kiev ja va acollir l’edició de 2005 quatre mesos després que acabés la Revolució Taronja, que va començar a la capital del país amb tot un seguit de protestes cíviques contra el resultat de les eleccions presidencials que es van fer el 21 de novembre de 2004. Aleshores, tot i la crisi política i les protestes cíviques, Eurovisió va continuar fent. De fet, quan el carrer va començar a protestar per la suposada tupinada electoral, ja era massa tard com per canviar d’escenari i buscar una nova seu per al show. Ara, però, Ucraïna sembla encaminar-se cap a una guerra civil a l’est, on ja s’ha viscut l’autoproclamació d’independència de la península de Crimea, que posteriorment va demanar l’annexió voluntària a Rússia. La crisi es viu actualment a la regió de Donetsk, des de fa poc autoproclamada República Popular. Amb aquest panorama, podria Ucraïna organitzar el Festival de 2015?.
El Palau dels Esports de Kiev, seu d’Eurovisió 2005
La xarxa Eurovisió no vol especular quan ni tan sols s’ha celebrat el Festival de Copenhague però no treu l’ull de tot que està passant a Ucraïna per si de cas Maria Yaremchuk en resulta la guanyadora. En una breu entrevista a l’Eurobloc, el supervisor d’Events del Festival d’Eurovisió, Sietse Bakker, assegura que “sense saber encara el guanyador i amb la situació d’Ucraïna canviant dia a dia, té molt poc sentit especular ja sobre aquesta possibilitat“. Tot i això, concreta que és indispensable que les autoritats polítiques del país organitzador garanteixin “per escrit” que es compleixen unes condicions de seguretat per a totes les delegacions internacionals. Òbviament, comenta Bakker, tècnics d’Eurovisió també han d’avaluar en primera persona l’escenari polític del país amfitrió abans de donar el vist-i-plau definitiu a una seu del Festival. “Els nostres requeriments es basen en aconseguir un Festival en condicions de seguretat, on la gent que produeix el programa pugui fer la seva feina, on la premsa pugui informar lliurement i on els fans puguin passar una bona estada” al país organitzador.
Actualment, el conflicte es viu a l’est del país. Viktor Yanukovych, que va haver de renunciar a la presidència després de les protestes civils a Kiev, és originari de Donetsk, on predomina la població russòfona. Ja hi ha hagut morts en enfrontaments entre les forces de seguretat i les milícies prorusses, que defensen seguir les passes de Crimea i demanar la integració d’aquesta part del país a Rússia. Per la seva banda, Moscou s’ha erigit en defensora de la població d’origen rus. Segons els experts, els Estats Units i la UE, Rússia està armant les milícies i fent maniobres militars a menys d’un quilòmetre de la frontera amb Ucraïna. Set observadors de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) han estat retinguts a la ciutat d’Slaviansk. La capital, Kiev, actualment sembla lluny de qualsevol conflicte armat i desenvolupa la seva vida quotidiana amb aparent normalitat; Peter Gabriel, per exemple, actuarà al Palau dels Esports el mateix dia 10 de maig. Però a 12 mesos vista del Festival de 2015 i amb els esdeveniments, que canvien constantment, res no fa assegurar que la capital d’Ucraïna pugués esdevenir un escenari segur, tal com deixa entreveure Bakker. Tot enlaire, per tant. Vista la situació actual, si Ucraïna guanyés el proper 10 de maig, no es podria garantir de moment que Kiev acolliria la 60ª edició del popular concurs.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »