Adéu, Lys!

Lys Assia ha mort avui dissabte als 94 anys d’edat, que va complir el passat dia 3. L’artista, primera guanyadora del Festival d’Eurovisió, estava ingressada des de dilluns passat en un hospital a prop de Zuric. Rosa Mina Schärer va participar tres cops en el certamen. En l’edició de 1956, es va endur la victòria amb el tema ‘Réfrain‘. Aleshores, al Festival, tan sols hi varen participar set països, de manera que cadascun d’ells ca competir amb un parell de cançons. L’any següent, a Frankfurt, va quedar vuitena d’un total de 10 participants amb el tema ‘L’enfant que j’étais‘. Ja al 58, va tornar a defensar Suïssa, quedant segona amb ‘Giorgio‘ i a només tres punts de la guanyadora, ‘Dors, mon amour‘, interpretada per André Claveau. Lys Assia va provar sort de nou al 2012, amb ‘C’était ma vie‘, però va ser eliminada en la gran Final de la Pre suïssa. Al 2013, ho va intentar per darrer cop, cantant el rap ‘All in your head‘ junt al grup New Jack. Abans de guanyar Eurovisió, l’artista ja havia aconseguit molta fama a Barcelona, actuant en restaurants de luxe de la zona alta de la ciutat, a l’hotel Ritz i al Folies Chez Demon, de les Rambles. Emissores de ràdio barcelonines, emetien el repertori de l’artista de manera regular. Lys Assia va guanyar sis Discos d’Or. El seu darrer treball, titulat ‘Réfrain des Lebens‘, el va publicar al 2008. Lys Assia va aparèixer per darrer cop a la Xarxa el passat dia 3 de març, data del seu aniversari. En la seva pàgina personal de Facebook va agrair les felicitacions que li havien arribat de fans de tot el planeta. Anteriorment, el dia 4 de febrer, l’artista va desitjar sort a tots els finalistes de la Pre de Suïssa tant a Facebook com en una piulada al seu compte de Twitter, on afegia un desig: “Let our country shine in Portugal 🙂“.

La mort de Lys Assia arriba quatre dies després del traspàs de Katie Boyle, que va presentar els Festivals d’Eurovisió de 1960, 1963, 1968 i 1974, tots ells celebrats al Regne Unit. Italiana de naixement, Boyle va començar la seva vida artística després que la seva família s’instal·lés a la Gran Bretanya; primer va fer de model, havent arribat a sortir a la revista Vogue. Després, va fer d’actriu i més tard, ja als 50, va començar a fer de locutora de continuïtat a la BBC. Va morir als 91 anys.

(Foto: Facebook oficial artista)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »