Avui es compleixen 49 anys de la victòria de Salomé

Avui fa 49 anys que Salomé va guanyar el Festival d’Eurovisió. 49 anys de la darrera victòria d’Espanya en el certamen. En aquella ocasió, Salomé, amb el ‘Vivo cantando‘, va vèncer junt al Regne Unit, representada per Lulu, França (Frida Boccara) i Holanda (Lenny Kuhr) Quàdruple empat a 18 punts, amb la Suïssa Paola del Medico com a segona classificada amb 13 punts per la interpretació del tema ‘Bonjour bonjour‘. En el moment de la darrera votació, ni Salomé ni Frida Boccara ni Lulu n’estaven pendents. Totes tres parlaven distesament junt a Manuel Fraga, aleshores, ministre d’Informació i Turisme. Va ser Arthur Kaps, representant de Salomé en aquella època, qui va advertir les artistes que havien de tornar cap a l’escenari perquè havien aconseguit una victòria insòlita. Laura Valenzuela, presentadora del certamen, que es va fer al Teatro Real de Madrid, no es va veure amb cor d’anunciar qui havia guanyat, perquè poc abans de què comencés el Festival, ella mateixa havia preguntat què passava si hi havia un empat i Mister Brown, el Jan Ola Sand de l’època, li havia contestat que allò no havia passat mai que no passaria mai. Valenzuela li va tornar la pilota, de manera que va haver de ser ell qui anunciés que “en efecte, hi ha quatre guanyadors!“. Les cantants vencedores varen rebre els seus trofeus… Eren els guardons que Madrid’69 havia preparat per a l’intèrpret, el compositor, el lletrista i el director d’orquestra de la cançó guanyadora, que es varen haver de repartir entre les artistes guanyadores. L’organització, després, va fer arribar als autors de les peces i als directors d’orquestra de cada país els seus trofeus. Dalí va fer el cartell d’aquell Festival, que arribava pocs dies després que el govern de Franco aixequés l’estat d’excepció per poder acollir totes les delegacions participants i projectar d’aquesta manera una imatge de tranquil·litat a tota la Premsa estrangera acreditada.

Salomé va ser triada de manera interna per TVE. L’havia proposada la seva companyia discogràfica, Belter. L’Ens va haver de triar entre ella, Rosalía i Ana Kiro. Salomé ja havia representat TVE en nombrosos festivals internacionals als països de l’Est i volia fer-ho a Eurovisió. Segons ha explicat algun cop a la Premsa, TVE ja va estar a punt d’anar al Festival de 1968 després que Serrat fos desqualificat per voler cantar en català al Royal Albert Hall de Londres, però la intèrpret va acabar sent vetada en favor de Massiel perquè ella també era catalana i es temia que també plantés a la tele pel tema de l’idioma. Es varen presentar unes 200 cançons per a Salomé. Un jurat intern en va triar 10, i a la fi, tan sols cinc passaren a la gran Final de la Pre, que es va fer el dia 22 de febrer al Teatre Balear, de Palma de Mallorca. A més del ‘Vivo cantando‘ varen competir per anar a Eurovisió l'”Amigos, amigos“, de Juan Manuel Caso i Ramón Cinco; ‘Buenos días‘ d’Esperanza Navarro i León Borrell, ‘Palabras‘ , de Mariní Callejo i Juan Pardo, i Una vida nueva‘ d’Aniano Alcalde. A la fi, va vèncer el ‘Vivo cantando, que va composar Alcande junt a María José de Cerato; ell la música, ella la lletra i els arranjaments, d’Augusto Algueró. Maria Rosa Marco, barcelonina de 78 anys, establerta de València, no ha estat l’única catalana que ha representat Espanya a Eurovisió; junt a ella ho han fet ja Víctor Balaguer (el primer de tots ells, al 1962), José Guardiola (1963), Peret (1974), Bacchelli (1981), Nina (1989), Sergio Dalma (1991), Alejandro Abad (1994), Marcos Llunas (1997), Beth (2003), Rodolfo Chikilicuatre (2008), Manel Navarro (2017) i ara, al 2018, Alfred García, que formarà duo amb la seva companya navarresa, Amaia Romero.

(Foto: EBU)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »