Avui es compleixen 50 anys de la victòria de Massiel

Mig segle de la primera victòria d’Espanya a Eurovisió! Massiel tan sols havia tingut 11 dies per preparar el ‘La, la, la‘, el tema que el Dúo Dinámico havia escrit inicialment per a Joan Manuel Serrat. Però la negativa del barceloní d’anar a Eurovisió si no era cantant en català, va fer que TVE decidís apartar-lo i confiar la seva representació en una jove Massiel, que aleshores estava de gira per Amèrica. Va haver de cancelar tots els concerts programats, entre els quals hi havia un pel qual cobrava 15.000 dòlars, segons informava La Vanguardia de l’època. L’artista va arribar de Mèxic el 26 de març al matí i aquella mateixa tarda es reunia a TVE amb Manuel de la Calva i Ramón Arcusa, membres del Dúo Dinámico, per començar a treballar la cançó. Tres dies després, marxava a París per fer promoció de la seva candidatura i aparèxier en diversos programes de televisió. Va ser a la capital francesa on va declarar que s’estava aprenent el ‘La, la, la‘ “a trompicones“, assegurant que el tema era “molt comercial; s’escolta i un es queda amb ella de seguida!“.

Massiel tenia aleshores 20 anys; i a Londres es va imposar al gran favorit del certamen, el britànic Cliff Richard, per tan sols un punt de diferència; 29 a 28. Deu països van votar Espanya; sis, no. Curiosament, Cliff Richard, tot un ídol de masses al Regne Unit ja aleshores, va ser l’artista a qui varen votar més països en el show. El règim franquista va utilitzar Massiel per vendre una imatge de país guanyador, i l’artista, que se’n va adonar, no va voler seguir-los la roda. Segons va declarar aquesta mateixa setmana al diari El Mundo, ni tan sols va voler anar a recollir el Llaç Isabel la Catòlica per no haver-se de fer una foto junt al dictador.

Mentrestant, Serrat era censurat a les emissores de ràdio i a TVE, on va estar sis anys sense que ni tan sols l’esmentessin. Els discos de l’artista eren retirats de les principals botigues i l’amenaça de boicot planava sempre sobre els seus concerts. En la primera actuació pública després de la seva renúncia a Eurovisió, el públic d’Oviedo el va escridassar. Era el 26 d’abril i al Teatro Campoamor, durant la gala en què s’havia d’escollir la Maja de Asturias d’aquell any. En aquella mateixa cita, Serrat va interpretar el ‘La, la, la‘. En la següent ocasió, a Sabadell, el varen ovacionar. En un article publicat a La Vanguardia, s’acusava el barceloní de “llevar su fidelidad racial a los dominios del infantilismo

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »