Xipre i Lituània, els més afavorits pels seus veïns

Xipre i Lituània són els dos països que van treure més profit del veïnatge durant les votacions de la gran Final del Festival d’Eurovisió 2018. Tot i ser una illa, si considerem que Xipre només té com a veïna a Grècia, per qüestions històriques, lingüístiques, polítiques i culturals, Eleni Foureira es va endur el 100% dels vots que podia aconseguir dels grecs: 12 en el televot i 12 per part del Jurat. Ara, però, si ampliem el veïnatge de Xipre a Israel, el país més pròxim geogràficament de tots els que participaven en la Final de dissabte, el percentatge baixa considerablement: curiosament, Israel, l’altra gran favorita de la nit, només va atorgar un 2 en el televot a Foureira. Zero per part del Jurat. També resulta si més no curiós que el Jurat de Xipre no atorgués ni un sol punt a Netta Barzilai; el televot de l’illa sí se’n va recordar, de la màxima rival en la gala de dissabte, i li va atorgar un 10.

Per la seva banda, Lituània és el segon país amb millor percentatge de vot per part dels seus veïns: un 79,1%; un parell de 12 per part dels televots de Letònia i Estònia, un 10 del Jurat d’aquest darrer país i un 4 per part del que es va establir a Riga. A partir d’aquí, tan sols sis països més van aconseguir més del 50% dels vots que haurien pogut aconseguir per part dels seus veïns (els 12 del Jurat i els 12 del televot) Són, en aquest ordre: Estònia i Albània, amb el 58,3%; Alemanya, amb el 57,8%; Holanda, amb el 56,25%; Irlanda, amb el 54,16%, i Moldàvia, amb el 50,08%. Completen el Top 10, Dinamarca, amb el 48,9% i Itàlia, amb el 41,6%. Espanya és la catorzena, amb el 39,58%. Els països que menys profit han tret dels vots dels veïns han estat Hongria (18,45%), Eslovènia (17,8%), França (17,5%), Finlàndia (16,6%) i Portugal (última, amb el 0%: Espanya, el seu únic veí, no li va atorgar ni un sol vot dels 24 possibles) Cal destacar, en el cas d’Eslovènia, que Lea Sirk va aconseguir dels seus veïns el 100% dels vots del rebuts per part del públic; cap altre espectador d’Europa o d’Austràlia no se’n va recordar, del seu ‘Hvala, ne!‘ més enllà dels estats que anteriorment havien format Iugoslàvia, junt amb els eslovens.

Trinxant totalment el mite del vot entre veïns, cal remarcar les següents dades:

  • França no va rebre ni un sol vot de Suïssa, amb una comunitat francòfona força important;
  • Itàlia va ser la gran oblidada per part dels Jurats dels seus cinc veïns: França, Suïssa, Àustria i Eslovènia no li varen atorgar ni un sol punt. Només el Jurat de San Marino li va donar un 4. El televot va ser una altra cosa: tres 10 (França, Àustria i Eslovènia) i un parell de 8 (Suïssa i San Marino);
  • Cosa similar va passar amb Ucraïna: de sis veïns, només el Jurat d’un d’ells la va votar (5 de Moldàvia) En el televot li va anar millor, un parell de 12 (Bielorússia i Polònia), un 10 (Moldàvia) i un 8 (Rússia) Hongria i Romania no li varen atorgar ni un sol punt;
  • Estònia no va rebre ni un punt dels Jurats de Lituània i de Finlàndia; paradoxalment, el televot d’aquests dos països varen atorgar el 12 a Elina Nechayeva;
  • El televot de Finlàndia es va oblidar totalment de Suècia i de Noruega, però li va atorgar el 10 a Dinamarca;
  • Noruega i Dinamarca no varen atorgar ni un sol punt a Finlàndia: ni els espectadors ni els Jurats;
  • Islàndia va votar tots els escandinaus presents a la Final, però d’una manera molt modesta: a Suècia, 4 (Jurat) i 7 (televot), a Dinamarca només un 8 del televot; a Finlàndia, un 3 (televot) i a Dinamarca, només el 12 dels espectadors;
  • Dinamarca va ser la més ben parada en el televot per part dels seus veïns: 12 de Suècia i Islàndia i 10 de Noruega i Finlàndia;
  • Hongria, amb set veïns geogràficament parlant, tan sols va ser votada pel Jurat d’un d’ells: el de Txèquia, que tan sols li va atorgar 2 punts;
  • Sèrbia va tenir tres 12 del televot exiugoslau (Montenegro, Eslovènia i Croàcia) i un 10 (Macedònia) És un dels casos en què el televot dels veïns ha estat més favorable als interessos d’un participant, a Lisboa’18. El criteri dels Jurats va ser diferent: tan sols li varen votar tres (Montenegro, 12; Macedònia 8 i Albània 3)

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »