Oposició i Govern treballen perquè Israel continuï formant part d’Eurovisió

Va ser una de les grans sorpreses de la votació eurovisiva de l’any passat; abans de donar els vots del Jurat d’Israel, Ofer Nachshon s’acomiadava d’Europa en el que, aquella nit, va semblar ser la darrera participació del seu país al Festival. La raó? La transformació del model televisiu israelià, que passava, primer, per liquidar l’IBA (Israel Broadcasting Authority) i substituir-la, després, per l’actual IPBC (Israel Public Broadcasting Corporation) El nou disseny posava en perill la permanència d’Israel a Eurovisió, perquè, si bé continuava sent un organisme públic, trencava una de les normes de la xarxa internacional: acceptar canals amb programació generalista; és a dir, amb informatius i entreteniment. La idea de la nova IPBC era bifurcar ambdós àmbits en canals diferents. Finalment, però, la divisió prevista es va aturar i Eurovisió va acceptar l’IPBC com a membre provisional, a l’espera que culminés el procés de reconversió del sistema públic de ràdio i televisió d’aquell país.

D’aquesta manera, Israel va poder participar a Lisboa’18, on va aconseguir la victòria. Ara, el Govern d’Israel vol accel-lerar la resolució del tema, a les portes d’una trobada entre l’IPBC i Eurovisió per començar a planificar el Festival de 2019. El ministre de Comunicacions, Ayoub Kara, ha sol-licitat a la direcció de l’Ens públic de radiodifusió que demani al Parlament israelià que el Departament d’Informatius no se separi del canal públic de televisió, cosa que, si passés, podría significar l’expulsió de la xarxa internacional i la impossibilitat d’organitzar el Festival de 2019. El Partit Laborista, ara a l’oposició, també s’ha afegit a aquesta demanda, considerant que la separació prevista entre informatius i programes d’entreteniment, ara perjudica el país, perquè el podria impedir d’organitzar el Festival.

Mentrestant, Jerusalem continua treballant en la seva candidatura eurovisiva. El Govern municipal ha confirmat ja que actualment hi ha un parell de recintes que podrien acollir el certamen; el Pais Arena i Teddy Arena, un estadi ara per ara descobert. Una consultora local ha valorat que les obres per construir una coberta per al recinte costarien uns 9 milions de dòlars i trigarien uns cinc mesos a executar-se.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »