La caiguda del PP no ha de suposar necessàriament un canvi en la cúpula de RTVE

La moció de censura consensuada per tots els grups de l’oposició menys el de C’s i que va dur el socialista Pedro Sánchez a la presidència del Govern divendres passat, no té per què significar necessàriament un canvi en la direcció de RTVE. Quan Rajoy va caure, no pocs eurofans espanyols es fregaven les mans a Twitter amb l’esperança que la moció de censura forcés també una renovació a la televisió pública que aconseguís canviar el plantejament de la participació eurovisiva de TVE després d’anys d’importants i reiterats fracassos. Des de 1995, per exemple, Espanya tan sols ha estat al Top 10 en vuit ocasions i només en una d’elles ha fet Top 5. D’entrada, cal recordar que ha canviat el Govern però no pas la composició numèrica de les cambres, on el PP continua gaudint de la majoria absoluta al Senat.

Tots els partits amb representació parlamentària menys el PP han consensuat un esborrany de text sobre el protocol que ha de regir el canvi en la direcció de RTVE, que, per llei, s’ha de fer per via d’un concurs públic; és a dir: fer una convocatòria, publicar-ne les bases i una bateria de requisits que han de complir les persones que vulguin formar part del Consell d’Administració de l’Ens. El text el varen presentar a finals de maig, però la Mesa del Congrés va demanar un informe als serveis jurídics de la Cambra per polir alguns aspectes que a priori no s’ajustaven a la llei.

La Mesa es reuneix demà dimarts per estudiar l’informe, que li serà lliurat aquest mateix dia. Si l’esborrany, amb les modificacions proposades pels juristes del Congrés, és aprovat, poden passar dues coses: que la seva tramitació tiri endavant o que el PP, fent ús de la seva majoria al Senat, quedi bloquejada amb una nova tanda d’objeccions legals i jurídiques.

Si la proposta tira endavant, el canvi en la cúpula de RTVE serà lent, ja que les convocatòries públiques tenen el seu calendari, amb la publicació de les bases, la presentació de candidatures, el període d’al-legacions i la votació final. I tot això, amb l’aturada parlamentària de l’estiu.

En qualsevol cas, el PSOE, segons han reconegut determinats diputats socialistes, no descarta que el PP es refugïii en la seva majoria numèrica per bloquejar l’acció de Govern de Pedro Sánchez. D’entrada, els populars ja han deixat entreveure que presentaran al Senat esmenes als Pressupostos elaborats per ells mateixos abans de la caiguda de Rajoy. Cal recordar, d’altra banda, que el PP no veu amb bons ulls el canvi de protocol per renovar la cúpula de la televisió pública.

TVE i RNE són blanc de les crítiques de l’oposició per la seva manca de transparència informativa. El passat mes de setembre, l’Ens es va quedar sense representació al Comitè d’Informatius d’Eurovisió després que la xarxa internacional valorés els informes negatius de diverses organitzacions professionals sobre la independència dels informatius de la cadena. I a l’abril, representants del Consell d’Informatius de TVE van ser rebuts al Parlament Europeu per denunciar la greu situació en què es troba l’exercici de la tasca informativa a l’emissora.

Els treballadors de l’Ens porten sis setmanes consecutives exigint la substitució integral de la cúpula directiva, encapçalada pel president de l’Ens, Juan Antonio Sánchez, que apareix als coneguts com a ‘papers de Bárcenas’ i que no pensa dimitir a causa d’això. Eladio Jareño, director de TVE, porta anys vinculat al PP; va ser cap de Premsa de la Delegació del Govern a Catalunya en l’època Aznar i responsable de Comunicació del partit quan el presidia Alicia Sánchez Camacho. Ocupava aquest càrrec quan Camacho es va veure involucrada en l’escàndol de les gravacions del restaurant La Camarga. Essent ja director de TVE, el Consell d’Informatius de la cadena va denunciar que vetés informacions i declaracions que perjudicaven al PP quan es va esbombar el tema.

Si bé Toñi Prieto, directora d’Entreteniment de la cadena, no s’ha posicionat políticament en públic, Anna Maria Bordas, cap de la Delegació espanyola al Festival d’Eurovisió i responsable de Projectes Internacionals de la cadena, no oculta les seves preferències, amb un time-line a Twitter obertament contrari a l’independentisme i on brillen per la seva absència les crítiques a la corrupció del PP.

Cada divendres, locutors i locutores de la televisió pública vesteixen de negre per mostrar el seu rebuig a l’actual cúpula de la cadena. Professionals d’altres mitjans se’ls van afegint cada setmana, amb piulades solidàries i fotografies vestint, també, de negre. Divendres passat, personal del centre de producció de TVE a Sant Cugat del Vallès van publicar un video on se’ls veu formant una cadena amb què mostraven simbòlicament la sortida al carrer a l’equip de Sánchez.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »