El Govern preveu que RTVE tingui una nova presidència en un mes

El Govern de Pedro Sánchez treballa amb la previsió que RTVE tingui una nova presidència en el període d’un mes. José Antonio Sánchez va finalitzar el seu mandat el passat divendres. Mentrestant, el nou Govern espanyol ha aprovat un Reial Decret que preveu el desbloqueig de la situació que ha impedit, fins ara, la renovació de l’òrgan directiu de l’Ens públic. Així, d’entrada, el text preveu que el Congrés aprovi en el termini màxim de 15 dies, la llista dels sis membres del nou Consell d’Administració de RTVE que li pertoca escollir a la Cambra Baixa. Al Senat li’n pertoca escollir quatre i també en un termini màxim de 15 dies, però si el PP fa ús de la seva majoria absoluta a la Cambra Alta i bloqueja la tria d’aquestes quatre persones, el Reial Decret preveu que serà el Congrés qui les acabi escollint. El PP i C’s ja han anunciat un recurs contra el text, perquè interpreten que suposa una invasió de competències del Senat. Paral·lelament, i en el suposat cas que s’escolleixen finalment els 10 membres del Consell d’Administració però no hi hagi consens a l’hora de triar la persona que haurà d’ocupar la presidència de RTVE, el Reial Decret predisposa que serà el Govern qui acabi nomenant un administrador únic de l’Ens.

Tal com predisposa la Llei, les persones que han de formar el Consell d’Administració de RTVE han de presentar prèviament una candidatura, que ha de ser avaluada per un comitè d’experts. La tria d’aquests experts també és motiu de pol·lèmica, ja que el PP i C’s varen pactar un acord que els permetia controlar aquest procés per posar persones afins a les seves línies polítiques. Ara, el Reial Decret del Govern Sánchez desmunta aquest acord, ampliant el número de persones que poden formar part del comitè d’experts: fins ara, el PP en podia escollir 6, el PSOE, 3, Unidos Podemos, 2; C’s 1 i el darrer, fins a un total de 13, un dels grups parlamentaris amb menys representació. El Reial Decret permet a tots els grups parlamentaris amb representació a la Comissió Mixta de Control a RTVE proposar un candidat; també permet a cada expert ja escollit proposar una altra persona de la seva confiança, però aquestes darreres hauran de ser validades per almenys quatre grups parlamentaris. Amb aquesta mesura, el Govern Sánchez garanteix que cap expert proposat per les persones escollides pel PP i per C’s seran finalment aprovades pel Congrés, ja que probablement no tindran el suport de cap altre grup a la Cambra.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »