Eurovisió i la televisió pública d’Israel publiquen unes normes que gairebé eliminen Jerusalem de la cursa per 2019

El programa del Festival no es pot tocar, i per tant, els assajos generals de divendres al vespre i de dissabte al migdia es mantindran tal com estan programats. La norma és una de les cinc condicions que han de complir totes les ciutats que aspirin a organitzar el Festival d’Eurovisió 2019, però suposa pràcticament l’eliminació de Jerusalem en la cursa per triar la seu definitiva del certamen. I és que els jueus ortodoxos, que tenen molt de pes a Jerusalem, es neguen a que els preparatius del show violin el shabbat, que és el descans setmanal obligatori que va del vespre de divendres al de dissabte. El gran rabí de Jerusalem, Aryeh Stem, va adreçar una carta al Ministeri de Cultura demanant que Israel renunciï al seu dret a organitzar Eurovisió si això suposava violar el shabbat, cosa que ell considera “un deshonor“. Ja al mes de maig, tot just després de la victòria de Netta Barzilai, el viceministre de Salut ha sol·licitar al Govern Natanyahu que Eurovisió no vulnerés el descans setmanal dels jueus.

La televisió pública d’Israel ha fet públiques unes altres normes consensuades amb Eurovisió que, a priori, sí que compleix Jerusalem, com ara que el recinte on s’hagi de celebrar el Festival sigui cobert, tingui capacitat per a un mínim de 8000 espectadors i un màxim de 12.000 i que estigui totalment disponible per a Eurovisió entre els mesos de març i maig de 2019; que a la vora es pugui instal·lar un centre de premsa per a un mínim de 1500 periodistes i que la ciutat que aspiri a ser seu del certamen disposi d’almenys 3000 places d’hotel. D’aquesta manera, Tel Aviv emergeix com la candidata favorita per ser escollida seu del Festival. L’alcalde, Meital Lehavi, ja ha assegurat que amb totes aquestes condicions, “està clar que és a Tel Aviv on s’hauria de celebrar Eurovisió“. Les ciutats interessades a presentar candidatura tenen temps fins al pròxim dimarts 17 de juliol per fer-ho.

(Foto: Hürriyet Daily News)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »