Crítica d’Albània; Elhaida Dani, “I’m alive”

Elhaida Dani és una altra artista sorgida d’un talent show. Va guanyar l'”Star Academy” del seu país al 2009 i 3 anys després, el ‘Top Fest’, un dels festivals de música més importants que se celebren a Albània. Entre totes 2 dates també va triomfar en altres certàmens internacionals. Però el seu primer gran èxit va venir al 2013, quan s’imposava a la gran final de l’edició italiana de ‘La Veu’ amb el 70% dels vots del públic. Elhaida, de 22 anys, va estudiar piano de petita. A Viena interpretarà ‘I’m alive‘, una tema d’amor apassionat: “Ets el meu tot; tot el que necessito!

elhaida_dani_8-2

Elhaida Dani, una altra estrella formada en un talent show (Foto: Orsola Mema by Class)

Albania_flag-5

ALBÀNIA

Elhaida Dani, ‘I’m alive’

Música: Arber Elshani i Kristijan Lekaj. Lletra: Sokol Marsi

https://www.youtube.com/watch?v=lZJdWUmxxZw

1304582054356LUCÍA PÉREZ, cantant (Espanya 2011)

És una cançó que comença maca, però després em resulta una mica pesada. Crec que hauria pogut aprofitar una mica més el motiu del començament, que em sembla original. Al final, deixa anar massa la veu, arribant gairebé a cridar. Em sembla una proposta poc arriscada; està correcta, però a mi personalment no m’aporta gaire

Nuno

NUNO VALÉRIO, compositor

Aquesta és la cançó que, en escoltar-la, si t’agrada, te n’adones que t’estàs fent gran. Com aquesta, hi han anat milions, a Eurovisió, però no seria Eurovisió sense cançons com aquestes!. O sigui, que m’agrada, que m’estic fent gran, que la seva veu és perfecta i la melodia és maca. Que si és cançó per guanyar? Clar que no; és d’Albània, que mai no es podrà permetre el luxe d’organitzar l’esdeveniment.

JES-C3-9AS1JESÚS ACEBEDO, pianista i compositor

Albània presenta un tema que podríem classificar com a balada pop melodramàtica amb un cert toc ètnic que toca la temàtica de l’amor/desamor. Un tema elegant i amb una producció excel·lent.

Elhaida Dani és una excel·lent cantant i a més, una excel·lent pianista. A més d’una veu preciosa, té un impecable control de la veu; càlida en tot moment i, alhora, potent quan la cançó ho demana, tot arribant perfectament als aguts.

I’m alive‘ comença amb un arpegiat de guitarra que ràpidament queda acompanyat per la veu d’Elhaida. El tema va creixent fins que entra la resta d’instruments: bateria, baix, guitarra rítmica i piano. Remarcable el pont, amb un treball harmònic preciosista i destacable, que condueix a un final de cançó intens i ben resolt.

Meri

MERI PICART, periodista musical

M’encanta poder dir que em sorprenc, i gratament, perquè moltes cançons del Festival són d’ús actual i reals. M’explico; moltes vegades, un dels principals estigmes d’Eurovisió és que només s’hi troben temes passats de moda, freaks i bàsicament ‘festivaleros’, i el fet de trobar les tendències i els estils que ara es consumeixen realment al mercat, m’agrada. Diguéssim que és un bon símptoma de ‘normalització’, i el tema d’Albània seria el cas. Una cançó moderna, balada sensible i molt comparable al registre o al que poden fer una Lovato, Leona Lewis, Selena Gómez o Ellie Goulding. Girl power al màxim; això sí, necessitaria una bona posada en escena per destacar. Encara i així, una aposta ben digna per a una sempre modesta Albània, amb pocs mitjans.

11003293_10153007722270751_1767127629_o

DESIRÉE VAN DE VELDE, eurofan

Per primer cop, la cançó amb què participa Albània no és la que va guanyar el Festivali i Këngës l’any passat. La guanyadora, al desembre de 2014, va ser Elhaida Dani amb la preciosa balada ‘Diell‘, una canço que, fins al moment de la seva retirada, era la meva favorita personal de les escollides per a Viena. El nou tema, que va ser presentat al març, és molt diferent, pero no pas menys bo. ‘I’m alive‘ és una de les candidatures més modernes que ha tingut Albània a Eurovisió. El que m’agrada especialment d’aquesta cançó són els ritmes en el cor. Per una altra banda, al final, el tema se’m fa una mica repetitiu. Amb tot, i veient la qualitat de les cançons en general, i les de la primera semifinal en particular, crec que Albània mereix passar a la final per primer cop des de 2012.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »