La benedicció del papa Pius XII, primer cop que la Premsa espanyola esmenta Eurovisió

7 de juny de 1954; Eurovisió retransmet en directe des del Valticà la benedicció del papa Pius XII. La crònica radiotegràfica de Rafael de Luis, corresponsal de La Vanguardia a Londres, publicada just a l’endemà, utilitza per primer cop en la Premsa espanyola la paraula ‘eurovisió’ i entre cometes. La BBC va calcular que la missa va tenir una audiència d’11 milions de telespectadors, en una emissió tècnicament perfecta. Escrivia de Luis que “los programas de la ‘eurovisión’, como han llamado a este ensayo de televisión internacional, se proyectaraon con una claridad casi perfecta, con toda la claridad necesaria para que pudiésemos seguir sin fallos y con detalle las imágenes y la voz que nos llegaba desde el Vaticano, a mil quinientos quilómetros de distancia en linea recta“. La retransmissió es va fer en directe per a vuit països; per aquesta raó, el papa va pronunciar la seva al·locució en els idiomes dels espectadors que l’escoltaven. Espanya no ho va poder veure perquè en aquella època encara no disposava d’un servei de televisió. Però la d’aquellñ dia no va ser pas la primera retransmissió feta per la xarxa Eurovisió; la pionera va ser just el dia abans: la Festa dels Narcissos de Montreaux, que va consistir en una desfilada que tenia les flors com a leitmotif i uns focs artificials per arrodonir la popular celebració, que havia començat el 1897.

Per fer possible l’emissió, Eurovisió va instal·lar a l’Ajuntament de Lille el seu centre logísitic. Era allà on es rebia el senyal del Vaticà i era allà on aquest es repartia adaptat al sistema de transmissió de cada país. Per salvar els obstacles que representaven les muntanyes, Eurovisió va instal·lar al cim del Jungfrau i al Mont Generós. En aquella primera època, Eurovisió basava la seva capacitat tècnica en els mitjans que aportava la BBC De Luis, el periodista, escrivia en la seva crònica un desig premonitori i que ha acabat esdevenint el leimotiv més important del Festival d’Eurovisió: “¡Ojalá que este programa internacional sea al mismo tiempo un símbolo y una promesa de unión entre las naciones y les permita conocerse mejor!“. Les emissions regulars de televisió, a Espanya, es varen iniciar diumenge 28 d’octubre de 1956 amb una programació diària i un pressupost de 20 milions de pessetes. El dia abans es va fer l’assaig general. En aquella època es calculava que establir els enllaços amb Europa via Barcelona i Lisboa per poder accedir a Eurovisió costava uns 15 milions més.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »