Eurovisió prodria aprovar un normativa que facilités l’ingrés de TV3 a l’organisme internacional

TV3 podria ser admesa a la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Ho explica en un article d’ahir El Nacional.cat. Segons la informació, l’UER emetrà pròximament una resolució que permetrà TV3 i les emissores de Catalunya Ràdio evitar els entrebancs que han existit fins ara perquè la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) accedeixi com a membre de ple dret a Eurovisió; principalment, el bloqueig exercit per RTVE, com a representant de l’Estat espanyol en aquest organisme. Un cop aprovada la resolució, la proposta d’accés a l’UER seria votada al Parlament, on segons la prospecció feta per El Nacional, aconseguiria una majoria absoluta de vots; 75 contra 56, i 4 abstencions. Junts per Catalunya, ERC, diputats sobiranistes de Catalunya en Comú i els d’Units per Avançar, formació hereva d’UDC, ara sota el paraigua del PSC, hi votarien a favor. La resta de formacions, inclosa la CUP, hi votaran en contra. Aquests darrers, segons la mateixa informació, perquè consideren més important reformar el Consell d’Administració de la Corporació, on s’hi ha d’incloure representació del col·lectiu de treballadors.

La informació d’El Nacional no aporta cap detall sobre aquesta resolució que es podria aprovar en els pròxims dies. Tot i això, la proposta d’ingrés a l’UER ha estat consultada amb representants de tots els grups de l’arc parlamentari català. Els qui hi estan a favor consideren que pertànyer a Eurovisió contribuiria a normalitzar l’ús del català donada la utilitat de les inicitives de promoció de la llengua i la cultura a nivell internacional que facilita la xarxa europea; per exemple, es podria establir una programació estable en català i sobre tot allò que succeeix a Catalunya a través d’Euronews. Igualment es valora com a positiu el fet que es puguessin veure els diferents canals internacionals d’Euronews, en el sentit que facilitarien l’aprenentatge d’altres llengües. Més enllà dels serveis que ofereix Eurovisió als seus associats, com ara l’intercanvi de continguts i els drets compartits de retransmissió de diversos esdeveniments, la peça de El Nacional, signada per Joel Cava, considera que pertànyer a l’UER, al sector audivisual català li representaria un estímul a cooperar en diversos projectes internacionals. També es valora com a positiu el fet que pertànyer a Eurovisió permetria la CCMA participar en fòrums i comissions internacionals de treball sobre el sector.

Les normes d’admissió de l’UER no exclouen la possibilitat que una organització regional en formi part, sempre que la seva programació sigui generalista i abasti almenys el 98% del territori de la seva cobertura. De fet, ja formen part de l’organisme el Sianel 4 Cymru, de Gal·les, l’STV escocesa, i diverses emissores locals alemanyes, com la Rundfunk Berlin-Brandenburg, la Bayerischer Rundfunk, Radio Bremen o Hessischer Rundfunk. Malgrat això, amb la normativa vigent cal que l’ens nacional de referència, RTVE en el cas d’Espanya, permeti altres organismes del mateix país de formar part d’Eurovisió. A nivell estatal, ja formen part de l’UER la Cadena SER i la cadena COPE.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »