No! El Govern d’Andorra no està fent números per retornar al Festival d’Eurovisió

La peça va sortir publicada ahir a El Nacional. Titular: “Andorra fa números per tornar a Eurovisió“. Primera frase de la notícia; “El català sonarà altra vegada a Eurovisió“. Ja dóna per fet que si Andorra retorna al certamen, serà cantant en aquesta llengua…. Una mica més endavant: “Andorra, que ja ha superat l’etapa d’austeritat, ja fa els comptes per tornar al Festival“. És a dir, la peça informativa presenta una cosa feta: que en aquests moments ja s’està estudiant la viabilitat econòmica del retorn del país a Eurovisió. Però un pèl més endavant encara, i citant fonts de Demòcrates, un dels partits que formen part de la coalició de govern al Consell General d’Andorra, llegim: “RTVA tornarà a Eurovisió, però abans s’ha de fer una valoració de costos“. Alerta! “... però abans s’ha de fer…“. Anem encara més endavant, en el text, perquè potser la cosa no ha quedat del tot clara: la peça, signada per Joel Cava, cita fonts d’Andorra Turisme que asseguren que Eurovisió és “una oportunitat per situar la nació en el mapa, però més al detall, el que hauríem d’esbrinar és quin impacte té participar-hi i valorar-ho degudament“. Atenció a la forma verbal: “Hauríem de…“. És a dir, anunci d’una probabilitat subjecta a un condicionant. Tot plegat contradiu l’il·lusionant titular, i de fet, aquesta és la notícia a dia d’avui: no s’està fent cap mena de valoració ni de l’impacte ni dels costos que suposaria retornar a Eurovisió.

El propi text es desmenteix a sí mateix. Fonts oficials consultades per Eurobloc confirmen que el Consell General no està contemplant el retorn del Principat al certamen. No és cap secret que des de l’adéu d’Andorra la comunitat eurofan ha fet molt de pressing perquè es reconsideri aquesta decisió. Fins i tot Susanne Georgi, la darrera representant andorrana, estudia la manera com fer possible el retorn d’Andorra al certamen. En això, el text d’El Nacional, sí que l’encerta. Georgi “mou cel, mar i terra” per fer-ho possible; tal com explica la notícia, no se n’està de comentar-ho amb polítics i amb la televisió pública. Però des de Govern són taxatius: s’han escoltat diferents propostes, però a dia d’avui no s’ha pres cap decisió al respecte.

La peça d’El Nacional va més enllà encara i, en una projecció de desigs de l’autor més que no pas de la realitat, explica que si Andorra retornés a Eurovisió, “fins i tot es podria recuperar la col·laboració amb TV3“, tal com va passar al 2004 amb la coproducció de la Pre andorrana, el ‘Dotze Punts’. Però en el text, en cap cas es diu que s’hagi contactat amb l’emissora catalana per contrastar aquest extrem. Cal recordar que TV3 acumula un important dèficit econòmic que ha obligat a suspendre, per exemple, el programa ‘El foraster’, un dels espais amb més audiència de la graella. TV3 ni tan sols ha pogut optar a adquirir els drets de retransmissió de la final de la Copa del Rei de futbol. El passat mes d’octubre, directius de l’emissora van admetre que degut a la situació financera de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ara mateix TV3 només té garantida la programació dels primers tres mesos de 2020. El redactor de la notícia ja va publicar l’any passat a El Nacional una informació titulada “El Parlament, resuelto a favorecer la participación de TV3 en Eurovisión“, on s’hi inclou la simulació de les votacions que es farien al Parc de la Ciutadella per demanar l’ingrés de TV3 a Eurovisió i per sol·licitar, després, participar al Festival. Tema, i per suposat votacions, que mai no s’ha plantejat ni s’han fet al Parlament de Catalunya. Periodisme-ficció que, malgrat tot, ha trobat ressò en els webs especialitzats en el certamen. Wiwibloggs ja ho dóna per fet, i ja ha publicat una informació titulada “Andorra’s government is reportedly willing to support a return to Eurovision“. El mateix ha passat amb el web Eurovoix, que titula: “Government plans for RTVA’s return to Eurovision Song Contest”.

(Foto: ATV)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »