Roger Argemí representarà el català al Liet International Festival 2020; l’Eurovisió de les llengües minoritàries

Roger Argemí representarà la llengua catalana en la pròxima edició del Liet International, que se celebrarà els dies 3 i 4 d’abril de 2020 a la ciutat danesa d’Aabenraa. El certamen, que l’any que ve arriba a la tretzena edició, està patrocinat pel Consell d’Europa. Segueix la fórmula eurovisiva; una semifinal amb 20 participants, el dia 3, i la gran Final del dia 4, on hi prendran part els 10 classificats de la primera gala. En l’edició de 2020, Roger Argermí defensarà el tema ‘La fina línia‘, que va ser una de les finalistes a la Pre andorrana de l’OGAE Song Contest 2019. L’igualadí tindrà com a rivals la gallega Carolina Rubirosa, amb ‘Sozinha‘, i Luís y Los Folganzanes, que defensaran un tema en asturià titolat ‘Tengo un sitiu para ti‘. També s’ha confirmat la presència de l’artista sami Saara Hermansson, de la tàrtara Juna, del sudtirolès Jimi Henndreck, de la banda eslovena Bališ i dels escocesos Marcas Mac an Tuairneir le Bogha-frois. Tots ells interpretaran temes en les seves llengües nacionals.

L’organització del certamen va rebre 45 propostes de cara al 2020. Un jurat intern va haver de triar-ne 20 per configurar el cartell d’aquesta nova edició, que es farà a la sala Gazzvaerket d’Aabenraa. El Liet International va néixer al 2002 per iniciativa de la comunitat frísia, al nord dels Països Baixos. En aquella ocasió, el Festival es va celebrar a Leeuwarden, capital de Frísia. Al 2006 va començar a itinerar arreu d’Europa i un parell d’anys més tard va rebre la benedicció del Consell d’Europa, que des d’aleshores n’és el principal patrocinador. L’any passat, el certamen el va guanyar la banda celta The Rowan Tree, amb el tema ‘Tresor‘, interpretada en còrnic, la llengua pròpia de Cornualla (Regne Unit). La gallega Nastasia Zürcher va quedar segona amb ‘Espertos‘. El gallec ja havia acabat en segona posició al 2006, amb Narf, i tercer al 2004, amb Uxía. L’asturià també acumula un parell de segons, en el Festival; al 2008 amb Dixebra i al 2010, amb Xera. Roger Argemí serà el quart artista que representi la llengua catalana al show. Al 2002, ja ho va fer Pomada, que es va endur la victòria amb el tema ‘En Pere Galleri‘. Al 2003, Dept va finalitzar vuitè amb ‘Sensacions‘, mentre que al 2012, últim cop fins ara que el català s’havia escoltat en el Festival, els algueresos Claudia Crabuzza i Claudio Gabriel Sanna van acabar cinquens amb el tema ‘Ara‘.

(Foto: Viasona)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »