2002: I de sobte, el boom eurovisiu! La febre OT i Rosa López

@AEV

… I amb ella va arribar la revolució! L’efecte Operación Triunfo però, encara molt més, l’efecte Rosa López va arrossegar el Festival d’Eurovisió que es va celebrar a Tallinn al 2002. Rècord d’audiència! Seguiment massiu i constant dels mitjans de comunicació. Si el segon lloc d’Anabel Conde al 1995 encara no ha estat superat, el rècord d’audiència del Festival de 2002 a Espanya encara està per batre.

Fins al mes de setembre de 2001, Rosa López era una autèntica desconeguda. L’arrencada d’Operación Triunfo a la graella de TVE va ser espectacular; tan espectacular que les primeres tirades de discos amb les cançons de les gales s’esgotaven el mateix dia que eren posades a la venda. Van haver de programar-ne reedicions. Tots i cadascun dels llançaments van aconseguir un Disc de Platí; això a Espanya això equival a vendre més de 100.000 còpies. A partir de la gala 4, de finals de novembre, els discos setmanals sempre van estar entre els tres més venuts. Els actius del segell discogràfic barceloní Vale Music van començar a créixer com l’escuma. El llibre oficial d’aquella primera edició del programa, publicat per Ediciones B, va vendre 300.000 exemplars. Després hi va haver una gira per tot Espanya, que va vendre més de mig milió d’entrades. I una pel·lícula! Operación Triunfo també va aconseguir un premi Ondas i un TP de Oro. El fenòmen social i mediàtic que va suposar el programa va ser un veritable hype.

@ABC

Però si el talent show va ser tot un fenòmen televisiu, Rosa López no s’hi va quedar al darrere. L’artista, que aleshores tenia 20 anys, va centrifugar les simpaties del públic des del primer moment de l’emissió. Escollida favorita de l’audiència en nou ocasions, únicament David Bisbal li va poder prendre aquest títol que gairebé li pertanyia, en tres ocasions. Rosa López era la gran favorita per guanyar aquella primera edició d’Operación Triunfo i les previsions no van fallar: 26,6% els vots. I com era d’esperar, també va acabar guanyant la Pre per anar a Eurovisió. El ‘Europe’s living a celebration‘ va néixer a Catalunya; en són autors els germans Toni i Xasqui Ten, de Sabadell.

@La Vanguardia

Operación Triunfo havia acabat però la febre continuava gràcies al Festival. L’any anterior, a Copenhaguen, amb prou penes hi havia periodistes espanyols acreditats per al certamen; les P de Prema se les repartien els fans. De fet, ni que David Civera hagués acabat segon s’hagués pogut vendre alguna col·laboració periodística des de Dinamarca. Però Tallinn 2002 va ser una altra història. La Sala de Premsa del Saku Suurhall es va inundar de periodistes espanyols; diaris d’informació general, revistes del cor; cadenes de ràdio i de televisió programant directes, fins i tot, de les rodes de premsa de Rosa! Primeres espases mediàtiques com a enviades especials: Nieves Herrero, Cristina García Ramos, Boris Izaguirre (amb disfressa de Massiel’68), Carlos Latre (vestit de Salomé’69)… Periodistes que no havien seguit mai el Festival intentant aconseguir la seva enciclopèdia eurovisiva particular (els fans!) per completar les seves informacions! I en el rerefons, aquell rebombori insistent, tan propi de la bombolla espanyola, que repetia un i altre cop que Rosa guanyaria…

@Europa Press

I per fi, la nit del Festival. Espanya vivia la seva gran ilusió; a Estònia, els telèfons de la la Delegació espanyola bullien amb els preparatius d’una eventual tornada de Rosa a Barajas com a guanyadora de la nit. 12,7 milions de telespectadors davant la pantalla; un 84,5% de quota! L’any anterior, amb David Civera, tan sols s’havien calculat 5,6 milions i un 45,7% de quota de pantalla. Registres increïbles, només superats per la tanda de penals de la Final de Champions entre el Bayern de Munich i el València de 2001, amb 13,8 milions de telespectadors. Actuació alegre; Rosa acotxada pels seus amics d’Operación Triunfo fent-li els cors; Chenoa, Geno, Gisela, David Bisbal i David Bustamante. Només un error; Geno, en la coreografia, s’equivocava de costat en un dels girs, però va saber corregir a temps.

@Daily Express

Amb l’inici de la votació es va començar a desinflar el globus… lentament. Al final, Letònia, amb Marie N, aconseguia la seva primera i fins ara única victòria en el certamen, acumulant 176 punts. Darrere seu, Ira Losco, per Malta, amb 164. Molt més enrere encara, la britànica Jessica Garlick i Anna Sahlene, representant d’Estònia, empatades a 111 punts. Rosa López va acabar setena amb 81 punts: els 12 de Suïssa, Bèlgica i França, els 7 d’Alemanya, Suècia i Xipre, el 6 de Bònia-Hercegovina, Israel i Croàcia, el 4 de Grècia i el 2 del Regne Unit. Puf! A TVE li havia sortit rodona la promoció als tres països que finalment li varen atorgar el 12, que és a més allà on hi ha més emigrants espanyols. Rosa va fer esperar més d’una hora els periodistes espanyols que n’esperaven una primera valoració a l’exterior del Saku Suurhall, en la freda nit de Tallinn en ple mes de maig. Decebuda, però atenta. Sempre recolzada per periodistes neòfits en això d’Eurovisió que l’animaven dient-li que Julio Iglesias havia acabat últim al Festival (!!!!!!) i… ‘mira on és ara!

@Semana

Espanya no havia aconseguit guanyar, però Rosa, sí. Aquell mateix any, Rosa López, Rosa de España com l’havien començat a anomenar alguns, publicava el seu primer treball discogràfic, titulat precisament així, ‘Rosa‘. Un altre rècord de vendes. 400.000 còpies venudes en la primera setmana! Se n’hi va estar 20 a la llista de més venuts! Al 2003, l’artista publicava ‘Ahora‘, el seu segon disc. A dia d’avui, l’andalusa ha venut ja més d’un milió de còpies. Ha publicat vuit albums i ha acumulat set Discos de Platí i quatre d’Or. Des del seu pas pel Festival, el certamen a Espanya mai no ha tornat a tenir la mateixa audiència; només se li ha apropat Rodolfo Chikilicuatre al 2008, amb 9,3 milions de telespectadors i un 59,3% de quota de pantalla. I Beth, al 2003, amb 8,8 milions i un 58,4% de quota. Però una cosa sí que ha quedat, de tot allò: el seguiment massiu que en fan, del Festival, els mitjans espanyols; de la tria dels representants espanyols i de la seva preparació per al show. En això, Eurovisió a Espanya, sí que mai més no ha tornat enrere.

(Foto de capçalera: La Vanguardia)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »