El ministre d’Exteriors de Turquia “està segur” que el país tornarà al Festival d’Eurovisió

La TRT hi va detectar alguns problemes en el passat, però estic segur que veurem a Turquia a Eurovisió en els pròxims anys“. Són paraules de Faruk Kaymakci, ministre d’Afers Exteriors de Turquia en el transcurs d’una entrevista virtual a través de Periscope, on va respondre preguntes que li feien les persones que s’hi varen connectar. Kaymakci, però, va puntualitzar que “això no em pertoca decidir-ho a mi! Potser la TRT debatrà els seus problemes amb la Unió Europea de Radiodifusió i potser escoltarem grans cançons amb grans missatges des de Turquia a Eurovisió!“. Turquia va participar per darrer cop al Festival de 2012, on va aconseguir el setè lloc de la gran Final amb Can Bonomo i el tema ‘Love me back‘. Amb l’excepció de l’any anterior a Düsseldorf, en què no es varen classificar per a la Final, els turcs venien precedits per nombrosos èxits al certamen; quarts al 2007, setens al 2008, quarts un altre cop al 2009 i segons l’any següent amb MaNga i ‘We could be the same‘.

Turquia va argumentar que es retirava del Festival en considerar injust el sistema de votació del certamen, perquè en el seu moment s’havia disminuït la influència del televot, i perquè tampoc considerava just que els Big Five sempre tinguin reservada una plaça per a la gran Final. Tot i això, en el rerefons sempre s’ha considerat que determinats standards occidentals eren massa violents per a la televisió turca: el petó a la boca de la finlandesa Krista Siegfrids amb una ballarina al final de la seva actuació a la semifinal d’Eurovisió 2013 va fer que la TRT decidís cancel·lar l’emissió de la Final d’aquell any. Tot i això, el seu argument va ser els baixos índexs d’audiència de les gales. Tot i les polítiques reformistes empreses pel president Recep Rayyip Erdogan per acostar Turquia als standards de la Unió Europea, la comunitat LGTB d’aquell país l’acusa d’homòfob, després d’haver declarat a finals de 2017 que permetre l’empoderament de la diversitat sexual “va en contra dels valors de la nostra nació“. En base a una Llei d’Emergència, després d’un intent de cop d’Estat al 2016, el país prohibeix sistemàticament qualsevol acte de visibilitat pública del col·lectiu LGTB; des de manifestacions al carrer fins a mostres de cinema. Activistes del col·lectiu han denunciat la passivitat policial davant dels casos d’agressió amb rerefons homòfob que es denuncien arreu del país.

(Foto: Eurovision.tv)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »