Andorra, fora del Song Contest després que OGAE Internacional rebutgi la seva candidatura per no ser del Principat

Andorra no participarà en l’OGAE Song Contest 2020. OGAE Internacional ha rebutjat la tria interna de la cançó i els artistes que l’havien de representar en el certamen anual, ja que els candidat, Miki Núñez amb el tema ‘Escriurem‘, no és andorrà. No hauria estat el primer cop que OGAE Andorra hauria pres part en aquest Concurs amb una representació no andorrana, però el canvi en l’staff de l’organització de concursos d’OGAE Internacional ha blocat definitivament, i a diferència d’altres anys, qualsevol proposta que no sigui andorrana. Qualsevol intent de negociació per part d’OGAE Andorra al llarg d’aquesta setmana, intentant fer veure que fins ara la tria d’un artista no andorrà no ha estat cap obstacle per participar en el Concurs, ha resultat en va. Com a protesta per la inflexibilitat d’OGAE Internacional, el Club andorrà ha notificat que no participaràcom a jurat extern en el Song Contest, ni amb cap candidatura al Video Song Contest. Es manté, però, la participació com a jurat en el Second Chance perquè prèviament el Club ja ho havia notificat a OGAE Internacional.

En la Pre organitzada per OGAE Andorra, els membres del Club havien presentat 23 propostes musicals, una del País Valencià, una de les Illes Balears i la resta, de Catalunya. En la votació hi varen prendre part 20 socis. Miki Núñez en va resultar guanyador, amb 180 punts, seguit de Les Montses amb ‘Eufòria‘ (114 punts) i del tema ‘La sortida‘, interpretat pel grup terrassenc Sense Sal junt a Miki Núñez (111). Com és habitual en les convocatòries de la Pre de l’OGAE Song Contest, el Club demana als seus membres que proposin candidatures tenint en compte unes normes ben clares i definides: cançó en català, publicada com a molt tard al juny de 2019 i que no excedeixi els cinc minuts de durada. En el cas que hi hagi una sola proposta andorrana, aquesta serà automàticament seleccionada i ja no hi haurà cap votació. El Club andorrà incloïa entre les normes de la Pre interna un avís: si l’escollit era un artista espanyol que també era triat per OGAE Espanya, Andorra hi hauria de renunciar perquè un mateix cantant no pot representar dos clubs nacionals diferents, i en aquest cas té prioritat Espanya. És el que va passar l’any passat quan els socis d’OGAE Andorra van triar Rosalia amb ‘Fucking money man‘ però la van haver d’eliminar perquè la catalana també va ser escollida per representar OGAE Espanya en el Concurs. De fet, la direcció andorrana pretenia que OGAE Internacional inclogués de manera formal aquesta norma específica per al Club del Principat en el reglament del Concurs, en ser el representant d’un dels països més petits que tenen una associació oficial d’eurofans. Amb la mesura pretenien ampliar el ventall d’opcions on triar. Malgrat els intents fins a més enllà de la data límit de presentació de les candidatures oficials, la direcció d’OGAE Internacional s’ha mostrat inflexible, i això ha suposat la baixa definitiva del Club andorrà.

La postura d’OGAE International sobta entre els associats andorrans: al 2019, després de la desqualificació de Rosalia perquè OGAE Espanya ja l’havia escollida com a la seva representant, la cançó triada per Andorra va ser ‘Una altra manera de viure‘, de Joan Dausà, Maria Rodés i Santi Balmes; segona en la Pre nacional. Al 2018, els representants del Club al Concurs van ser els Buhos, banda de Calafell, amb el tema ‘Volcans‘. Al 2017 es va enviar Txarango amb ‘Una lluna a l’aigua‘. Al 2016 es va escollir Mònica Guech (nascuda a Liverpool, de pare anglès i mare catalana) amb ‘Humanitat‘. I al 2015 varen participar els empordanesos del grup Acció amb el tema ‘Tot està per fer‘.

Després de la baixa d’Andorra, l’OGAE Song Contest 2020 comptarà amb la participació final de 28 clubs. OGAE Regne Unit, organitzador de l’edició d’enguany, ja ha fet el sorteig en què es va determinar l’ordre en què es presentaran totes i cadascuna de les propostes musicals. Obrirà Xipre i tancarà Espanya, que aquest cop estarà representada pel duo format per Pastora Soler i Blas Cantó interpretant el tema ‘Mi luz‘. La seva va ser la proposta més votada (1406 punts) de la final a 10, en què l'”Escriurem” de Miki Núñez va quedar setè amb 1080 punts. El tema ‘Con altura‘ de Rosalia, J. Balvin i El Guincho va quedar segon, amb 1280.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »