Cinc candidats a la preselecció espanyola

Brequette, Javier González, La Dama, Raúl i Ruth Lorenzo competiran per anar a Copenhague 2014

Ruth Lorenzo, Raúl, Jorge González, La Dama i Brequette competiran a la preselecció espanyola per ser el representant de TVE a la pròxima edició del Festival d’Eurovisió. L’ens públic ha desvetllat aquesta tarda el misteri, en què tan sols quedava per confirmar el que uns dies enrere ja s’havia rumorejat: que a la llista no hi seria la catalana Roser. Els 5 candidats ja tenen la cançó amb què intentaran aconseguir el tiquet per a Copenhaguen. Hi haurà una mica de tot: pop comecial (‘Dancing in the rain’, de Ruth Lorenzo i ‘Aunque se acabe el mundo’, de Javier González), 2 mig tempo (‘Estrella fugaz’, de La Dama, i ‘Más’, de Brequette) i una balada (‘Seguir sin ti’, de Raúl). Segons informa La Vanguardia, els artistes competirien en una gala, retransmesa en directe per TVE, on es triaria el representant espanyol a Eurovisió 2014.

El vitorià Raúl és el més veterà dels 5 candidats. Va intentar representar Espanya al 2000, amb el tema “Sueño su boca”, però va quedar en segon lloc darrere Serafín Zubiri. Tot i aquella decepció, l’artista va col·locar el seu tema com a un dels més venuts d’aquell estiu, superant el ‘Colgado de un sueño’ que va viatjar finalment a Suècia. Des d’aleshores, ha aparegut intermitentment al panorama musical espanyol, on ha venut ja 1,8 milions de còpies. El seu tema l’han composat William Luque i Domingo Sánchez.
Javier González va saltar a la fama al 2006, quan va formar part dels concursants de la cinquena edició d’Operación Triunfo; la segona que s’emetia a través de Telecinco. En ella, la lleidatana Lorena es proclamava guanyadora, i Javier González acabava en vuitena posició. A partir d’aquella participació, va editar un àlbum, ‘Dikelame’, i va fer una gira per tot l’Estat. Al 2009 va participar a la preselecció eurovisiva, amb la rumba pop ‘Si yo vengo a enamorarte’. Va quedar en novena posició d’un total de 12 candidats, amb 4 vots. Al 2012 va tornar a un talent show; en aquest cas, a La Voz, emès per Telecinco, on va quedar segon darrere el manxec Rafa Carpena. El tema que defensarà a la pre espanyola l’han composat Kiko Rodríguez, Bruno Nicolás, María José Fernández i Leticia Fuentes.
 
Brequette Shane, nascuda a Sudàfrica, també va formar part de la primera edició de La Voz, però va quedar eliminada a les gales en directe. Després de passar pel programa, ha fet alguns concerts per Espanya i ara, TVE la selecciona per formar part de la llista de candidats per anar a Copenhague. El seu tema l’han composat Tony Sánchez i Thomas G:sson, autors del ‘Quédate conmigo’ de Pastora Soler. G:sson, a més, és l’autor de l”’Euphoria’ amb què Loreen va aconseguir guanyar el Festival de 2012.
La Dama és l’alter ego de la sevillana Damaris Abad, per a qui Melendi ha composat el tema amb què intentarà guanyar la pre. Canta des dels 13 anys, quan va formar un grup anomenat Un Par junt al seu germà. El seu talent la va dur a enregistar corus per a diferents artistes, entre ells, l’asturià Melendi, amb qui ha fet les seves tres darreres gires.
La gran favorita dels eurofans és la murciana Ruth Lorenzo, una autèntica desconeguda a l’Estat però tot un hit al Regne Unit. Va quedar en cinquena posició a l’X Factor britànic de 2008. De fet, va marxar al Regne Unit només per provar sort al programa, animada per uns amics després de no haver-se’n sortit quan havia intentat entrat a Operación Triunfo. El seu èxit és tan gran en aquell país que la BBC li va proposar representar-la al Festival. També ho va provar Irlanda, però ella sempre va declarar que si prenia part a Eurovisió només seria representant Espanya. Després d’aquella experiència, no ha parat de fer concerts arreu. Ha compartit escenaris amb Beyoncé, Take That i Mariah Carey. Nascuda a Múrcia ara fa 31 anys, Lorenzo també compon. Ha escrit temes per a la boy band Auryn i per a Danny Minogue, que va ser la seva mentora a l’X Factor. El seu tema a la pre l’ha escrit ella mateixa junt a Jim Irvin i Julian Emery, i ha estat produït a cavall entre Londres i Madrid.  

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »