Eurovisió expulsa Bielorússia per les ingerències del Govern en la cadena BTRC

El Comitè Executiu de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha decidit expulsar de l’organisme internacional a la cadena pública de televisió de Bielorússia, la BTRC. L’UER ha condemnat la manca de llibertat informativa en aquell país, un dels valors més importants que defensa l’organisme. Eurovisió ha monitoritzat la tasca de la BTRC en els darrers mesos, especialment des de la reelecció del president Lukashenko, que va ser fortament contestada al carrer per la sospita d’una tupinada electoral. Els que havien de ser els representants del país a Rotterdam’21, el grup Galasy ZMesta, havien escollit un tema que ridiculitzava l’oposició democràtica al país. La cançó a va ser desqualificada per Eurovisió perquè vulnerava un dels principis bàsics del Festival: temes que no entrin en política. La segona tria del grup ridiculitzava els gais i Eurovisió va decidir expulsar Bielorússia del Festival d’enguany, sense donar-li opció a fer una nova proposta.

En un comunicat de Premsa fet públic aquest migdia, l’UER assegura que ha vetllat per un periodisme independent i la llibertat d’expressió al país, i que ha donat suport als periodistes de la BTRC que han criticat les interferències del Govern en les tasques informatives de la cadena. Eurovisió condemna la recent emissió a la cadena pública d’entrevistes obtingudes suposadament mitjançant coerció. Així, i en vista d’aquests fets “excepcionals“, l’UER ha decidit expulsar Bielorússia del seu sí. Abans que no es faci efectiva l’expulsió, Eurovisió ha congelat la participació activa de la cadena, concedint a la BTRC un parell de setmanes per respondre a les acusacions. Amb aquesta mesura, Bielorússia ja no podrà participar més ni al Festival d’Eurovisió ni al Junior.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »