Svika Pick, l’estrella que va fer gran el pop israelià i va donar al seu país el tercer títol eurovisiu

Va ser tot un hit a Israel a la dècada dels 70, en què fins i tot va arribar a ser escollit com el millor artista masculí de tot el país. Svika Pick, autor del ‘Diva‘ amb què Dana International va guanyar el Festival de 1998, havia començat com a independent; al 78 va tocar definitivament les estrelles amb la publicació del seu album ‘Music‘. Se’l considera un dels renovadors de la música pop israeliana. Amb l’èxit a la butxaca, l’artista va intentar representar Israel a Eurovisió al 1979, l’any en què el certamen se celebrava a Jerusalem. A la Pre nacional, va acabar segon amb el tema ‘Ein li ish milvadi‘.

Encara ho va intentar sis cops més, però només s’hi va apropar una mica al 2005, any en què va acabar tercer a la Pre israeliana amb la cançó ‘Romantica‘. Pick, però, ja tenia un Festival al sac, el tercer que guanyava Israel. Com a autor, també va participar dos cops més a Eurovisió: al 2002, amb el ‘Light a candle‘ de Sarit Hadad, que va acabar en dotzena posició, i l’any següent, amb el tema ‘Hasta la vista‘ amb què Ucraïna debutava al certamen de la mà d’Oleksandr Ponomaryov; catorzè a la gran Final de Riga. Va ser allà precisament que es va impressionar amb Beth, que aleshores representava Espanya en una edició del Festival en què partia com a una de les grans favorites a la victòria junt a les russes t.A.T.u i a l’alemanya Lou. Pick va arribar a contactar amb la Delegació espanyola per mostrar el seu interès a composar alguna peça per a la catalana. Al 2010, Pick va enviar un tema a la Pre de Geòrgia, el ‘Sing my song‘, per a Sopho Nizharadze, que havia estat escollida internament per viatjar a Oslo. Va quedar eliminada en la prèvia de la Pre.

Svika Pick va morir fa un parell de setmanes als 72 anys. Havia sofert un vessament cerebral ara fa quatre anys. Des d’aleshores, sempre s’havia especulat sobre el seu estat de salut, ja que enguany, per exemple, havia cancel·lat un parell de concerts. Pick va morir a casa seva, en una localitat als afores de Tel Aviv. Nascut a Polònia, l’artista era sogre del director de cinema nordamericà Quentin Tarantino, que s’havia casat poc abans de la pandèmia amb la seva filla Daniella. En conèixer la notícia de la seva mort, Dana International va publicar al seu compte d’Instagram una fotografia de tots dos junts amb el missatge “ens ha deixat un geni de la música“.

(Foto: Instagram oficial Svika Pick)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »