OGAE Ucraïna es retira del Song Contest perquè l’organització decideix no apartar-ne el club de Rússia

Expulsats de gairebé tots els fòrums internacionals, fins i tot del Festival d’Eurovisió, menys d’OGAE. El club d’eurofans de Rússia podrà continuar participant a l’OGAE Song Contest. El d’Ucraïna va fer una crida per demanar suport a la seva proposta de què Rússia no pogués enviar representant en el show, però els seus arguments han estat desestimats.
Vladimir Presnjakov, un dels representans de Rússia al Song Contest, ha donat suport públic a la invasió d’Ucraïna; està inclòs en la llista de les 1.500 figures públiques que donen suport al règim de Putin i a les seves accions bel·licites i que ha elaborat Free Russia Forum, un moviment opositor fundat, entre d’altres, pel jugador d’escacs Garry Kasparov. Amb això, OGAE Ucraïna es retira del certamen. En una piulada a través del seu compte oficial a Twitter, OGAE Ucraïna es mostra “decebuda per la decisió d’OGAE Internacional de no rebutjar la candidatura d’OGAE Rússia i de continuar cooperant amb una organització que oficialment ha donat suport les accions criminals de l’Estat terrorista sobre el territori d’Ucraïna“.

Per als eurofans ucraïnesos, és “inaccepable que artistes d’Ucraïna participin en un projecte junt a artistes russos que donen suport a l’Estat militar rus, el qual ha comès nombrosos crims contra la Humanitat en territori ucraïnès“. La decisió té efecte sobre aquest OGAE Song Contest 2022, però s’estendrà a la resta de convocatòries en què el club de Rússia hi prengui part. A OGAE Ucraïna es mostren “profundament tristos per la decisió dels clubs que han donat suport a què OGAE Rússia continuï participant en activitats de la societat internacional de fans del Festival d’Eurovisió, tenint en compte, a més, que la principal idea del certamen -prevenir la guerra al continent europeu- s’ha distorsionat“.

OGAE Internacional va revisar la petició del club ucraïnès i la va sotmetre a votació. En ella, es va decidir que Rússia podia continuar participant en els concursos organitzats per l’entitat. En un comunicat oficial, OGAE Internacional destaca que “sempre ha estat una organització apolítica“, tot i que defensa “els valors de respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, estat de dret i respecte als drets humans“. És per això, precisen, que “OGAE International condemna categòricament i sense reserves la invasió russa d’Ucraïna i la seva contínua agressió i violència“. Recorden que a la primavera ja es va debatre internament sobre les conseqüències de la guerra provocada pel règim de Putin, i es va concloure que, com que cap club d’OGAE està vinculat a cap govern, “tots poden continuar treballant junts amb un esperit amistós.” Afegeixen que OGAE Internacional no ha rebut ni una sol·licitud oficial per revisar els estatuts d’OGAE Rússia, però que, tot i així, van sotmetre a votació la proposta dels fans ucraïnesos i es va decidir democràticament que no s’expulsaria el club rus. “Entenem la ràbia que això pot causar alguns fans, inclosos molts membres de l’OGAE, però hem de subratllar que això de cap manera s’ha de prendre com un aval de les accions del govern rus en els seus atroces atacs contra Ucraïna i els seus ciutadans.

La votació de l’OGAE Song Contest 2022 havia de començar avui mateix, però el club d’Austràlia, organitzador de l’edició d’enguany, ha donat una setmana més de marge per si algun club vol repensar-s’ho i fer igual que Ucraïna i retirar-se perquè Rússia pot participar-hi. Els australians anuncien que continuen en el concurs “degut a què en som els organitzadors“. De moment, OGAE Polònia ja ha mostrat públicament la comprensió per la mesura i, en un piulet a Twitter, declaren estar “en contra de la participació d’OGAE Rússia en qualsevol competició organitzada per la nostra comunitat“. Tot i això, no ha dit pas si es retirarà del certamen o no.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Translate »